Tathrond – Minas Ithilin yliopisto

Minas Ithilin yliopisto on oppineiden yhteisön muodostama yksityinen korporaatio joka vertautuu kaupungin ammattiyhdistyksiin. Korporaatiolla on oikeus valita omat virkamiehensä ja säätää itseään koskevia statuutteja. Vuodelta 1022 peräisin olevan yliopiston peruskirjan mukaan se toimii Corvaginin suvun suojeluksessa. Corvaginin päämies toimii samalla yliopiston kaitsijana ja rehtorina.

Korporaatio itsessään ei omista kiinteää omaisuutta. Sillä on ikiaikainen käyttöoikeus Tathrondiin (Pajusali), Corvaginin palatsiin Minas Ithilissä. Yliopiston jäsenet on vapautettu kaupungin tulli- ja porttimaksuista. Lisäksi yliopistolla on erivapaus julkaista kaupungissa allakkaa ja pitää apteekkia. Kirja takaa kaikille yliopiston opiskelijoille ja opettajille täydet kaupunkilaisoikeudet.

Korporaation hallitseva elin on professorien, lehtoreiden ja jatkotutkinto-opiskelijoiden keskuudesta vaaleilla valittava konsistorio. Konsistorion puheenjohtajana toimii yliopiston rehtori. Konsistorion tehtävänä on päättää tutkintovaatimuksista, opetusluvista ja opiskelumateriaaleista sekä nimittää korporaation virkamiehet. Lisäksi konsistoriolla on kurinpidollinen valta yliopiston jäseniin.

Opiskelija saa korporaation jäsenyyden kirjautumalla opiskelijaksi ennen 3. Narbelethia (23.9.) Tathrondin Ovenvartijamestarille, maksamalla lukukausimaksun ja vannomalla uskollisuudenvalan yliopiston rehtorille. Perustutkinto-opiskelijan lukukausimaksu on 172 miriania vuodessa (£8½), sisältäen ylöspidon ja pakolliset vaatteet. Jatkotutkinto-oikeudesta eli residentin oppineen asemasta suoritetaan 2000 mirianin (£100) kertakorvaus. Residentiksi voidaan hyväksyä sellainen henkilö, joka on korporaation hyväksymällä tavalla suorittanut maisterin tutkinnon.

Kirjautumisen, lukukausimaksun maksamisen ja uskollisuudenvalan jälkeen opiskelijan velvollisuus on oman, niin kutsutun ohjaavan opettajan valitseminen. Saman opettajan alaisuudessa toimivat opiskelijat muodostavat yhteisön. Opettajan tehtäviin kuuluu opiskelijoiden tutustuttaminen tiedeyhteisön toimintaan ja valmistaminen kuulusteluja ja väitöksiä varten.

Sääntöjen mukaan jokaisen yliopiston jäsenen on kuuluttava yhteen kahdestatoista osakunnasta, jotka ovat opiskelijayhteisöjä. Valarin mukaan nimetyt osakunnat ovat muodoltaan erillisiä korporaatioita. Oikean osakunnan valinta on tärkeä askel, koska kaikissa osakunnissa ei opeteta kaikkia aineita. Osakunnat järjestävät säännöllisiä juhlia ja huoletivat jäsenten ylöspidosta.

Yliopiston toiminta pyörii opettajien ja opiskelijoiden ympärillä, opettajien omissa asunnoissa, vuokratiloissa ja julkisissa rakennuksissa. Vuosijuhlat ja yleiset väitöstilaisuudet pidetään Tathrondin suuressa salissa, kun taas osakunnat kokoontuvat opettajiensa luona, vuokratuissa majoituslaitoksissa ja kievareissa.

Yliopiston konsistorio nimittää kullekin osakunnalle oman valvojan, inspehtorin. Inspehtorin velvollisuus valvoa ja hillitä riehakkaasti juhlivia ylioppilaita. Varsinaisesti osakuntien toimintaa johtavat dekaanit, jotka ovat yleensä pisimpään osakunnassa toimineita residenttejä tai tohtoreita. Lisäksi jokaisella osakunnalla on järjestyksestä vastaava provosti, joka huolehtii myös aseellisesta koulutuksesta ja johtaa osakuntaa kaupungin muurien puolustuksessa. Muita osakuntien virkamiehiä ovat rahastonhoitaja ja sihteeri.

Opinnot

Minas Ithilin yliopistoon kirjaudutaan tavanomaisesti 15–19 –vuotiaana. Opiskelu on kallista. Lukukausimaksun lisäksi opiskelijan on maksettava opettajalleen erikseen kustakin kurssista, kirjoista ja muusta opiskelumateriaalista. Myös loppukokeet ja maisterinpromootio maksavat. Päälle tulevat osakuntaelämä aterioineen ja majoitus.

Enemmistö opiskelijoista on aatelissukujen ja rikkaiden porvarissukujen nuorempia poikia ja tyttäriä. Köyhille mutta lupaaville opiskelijoille Corvaginin suku myöntää vuosittain muutaman stipendin, joka kattaa kaikki kohtuulliset opiskelukulut (540 miriania, £27). Monilla osakunnilla on myös testamenttilahjoituksiin perustuvia apurahoja varattomille mutta opinnoissaan eteville opiskelijoille.

Viisaustieteiden maisterin tutkinnon suorittamiseen menee tavanomaisesti seitsemästä yhdeksään vuotta. Opetusluvan saadakseen pitää olla täyttänyt 21 vuotta ja opiskellut kuuden vuoden ajan. Ensimmäiset kolme vuotta Tathrondissa opiskellaan kaikille yhteisinä aineina kielioppia, retoriikkaa ja logiikkaa. Sen jälkeen voi valita oman pääaineensa. Kaikki eivät suinkaan opiskele tutkintoon asti; esimerkiksi parinkin vuoden oikeustieteen opintoja arvostetaan suuresti.

Sidebar