Mordulin Eldalótë-Orchaldor
Condir (Prince) of Pelargir
Mordulin (painting by Giridol Maecheneb, 1666)
Race Dúnadan
Profession Lvl 7 Rogue
Gifts & Geas True blood, Wealth
Character Sheet Mordulin Eldalótë-Orchaldor
Family tree
Houses of Orchaldor and Eldalótë
Lands and estates
 (image: http://wiki.lindefirion.net/images/BarOrchaldor.jpg)
Orchaldorien viinitila Arnachissa

 (image: http://wiki.lindefirion.net/images/VillaSerni.jpg)
Barfalasin kartano Pelargirin lähellä
 (image: http://wiki.lindefirion.net/images/OrchaldorVaakunaPieni.png)

Mordulin Eldalótë-Orchaldor

”Sekasorto on vain hyväksi tälle kaupungille. Yhtäkään miestä ei kunnioiteta ennen kuin näyttää siltä, että hän on saanut aikaan jotain. Jos minä aion tulla tämän kaupungin ruhtinaaksi, minun täytyy näyttää rauhantekijältä ja sovittelijalta. Mutta se on mahdollista vasta kun väkivalta ja levottomuus ovat saaneet vallita niin kauan, että sitä seuraava rauhantila tuntuu oikeasti siunaukselliselta.”

Mordulin (1603- ), "Prinssi", on pelargirilainen valtiomies, Suuren Neuvoston jäsen ja kaksoissiskonsa Elanorin ohella mahtavan Eldalótë-Orchaldorien suvun perijä. Hän on Pelargirin ruhtinaan Túrin Orchaldorin pojanpoika. Isänsä Morëinionin omaisuuden osituksen jälkeen Mordulinille jäi Orchaldorien vanha viinitila Arnachissa, Tund Rhofelin kartano Harondorissa, Ered Imduinin "metsästysmaja" sekä suurin osa suvun arvokkaista kaupunkikiinteistöistä.

Mordulin eli pitkälle keski-ikään asti isänsä valvovan silmän alla, tämän ohjauksessa. Isä ja poika riitelivät usein; ei niinkään päämääristä kuin menettelytavoista. Mordulin on toiminnan mies, joka ennen kaikkea haluaa paistatella tapahtumien valokeilassa. Filosofiaan ja dúnedainin historiaan perehtyneen isänsä nuhteista huolimatta "Prinssin" tuhlailevainen ja suureellinen elämäntyyli toi hänelle useita hyödyllisiä ystäviä, joiden palveluksiin Mordulin usein turvautui. Hän liikkui taitavasti kaikenlaisten yhteiskuntaluokkien parissa ja puhui yhtä helposti niin torimuijalle kuin kuninkaallekin.

Hän aloitti virkauransa vaatimattomasti 1658 Lebennin prokuraattorinvirastossa setänsä Seregon Orchaldorin alaisuudessa. 1660 hän toimi Lebennin maakunnan toisena verotarkastajana. Vasta isän kuoleman jälkeen 1661 Mordulinin ura lähti ennennäkemättömään nousuun. Seregon Orhcaldorin jäätyä eläkkeelle Lebenninin uudeksi maaherraksi valittiin Mordulinin sisaren aviomies Raimond Serni. Mordulinista tuli maaherran yksityissihteeri, missä ominaisuudessa hän pääsi käsiksi koko maakunnan raha-asioihin. Tätä ja perittyä omaisuuttaan hän käytteli anteliaasti tavoitellessaan niin rahvaan suosiota. Ylimystön suosion hän sai uhkapelipöydissä ja tanssilattioilla. Saatuaan perinnön haltuunsa Mordulin innostui raviurheilusta. Hän osti itselleen Lebenninin suurimmat hevostallit joilla jalostetaan kilparatsuja, eikä kestänyt kauaa kun "Prinssistä" tuli tunnettu ja toivottu vieras kaikilla raviradoilla. Pian Mordulinin liiketoimet levisivät Pelargirista Linhiriin ja myöhemmin ympäri Lebenninin maakuntaa. Hän on rakennuttanut sekä Linhiriin että Pelargiriin uuden raviradan, antanut huomattavia summia molempien kaupunkien köyhälistön elättämiseen ja kustantanut omasta pussistaan Pelargirin merimuurien korjaamisen. Isänsä ja isoisänsä muistoksi hän on myös rakennuttanut suureellisen marmorisen mausoleumin Pelargirin Uskollisten kaupunginosaan.

Pelargirissa jo useita vuosia sodan aikana jatkuneet levottomuudet kärjistyivät vuoden 1662 aikana veriseksi jengisodaksi ja mellakoiksi. Viimeinen jengien välienselvittely johti vakavaan tulipaloon, joka hävitti pohjoiset slummit ja kohteli kaltoin myös Kuninkaankaupunkia. Mordulin nimitettiin joulukussa 1663 Sataman jälleenrakennuskomission johtoon. Kapinallisen rahvaan tyynnyttämiseksi ja jengisotien lopettamiseksi kuningas Tarondor lakkautti lopulta kaupunginosien omat raadit ja neuvostot ja nimitti Mordulinin keskivuoden päivänä 1664 Pelargirin ruhtinaaksi poikkeusvaltuuksin. Tuhansien pelargirilaisten seuraamassa virkaanastujaispuheessaan Mordulin julisti hävittävänsä kaupungista jengiväkivallan ja rikollisuuden, lopettavansa puolueriidat ja työskentelevänsä tästä lähtien vain yhden tavoitteen eteen: Jotta Pelargir olisi taas samanlainen kaupunki kuin Merikuninkaiden aikana, Belfalasin lahden helmi ja Keski-maan satamista ensimmäinen.

Mordulinin nousi Pelargirin ruhtinaaksi osui yksiin Kolmannen merirosvosodan päättymisen kanssa. Hän tarjosi välittömästi töitä kotiutetuille merimiehille ja sotilaille Pelargirin jälleenrakennustyömaalla. Samalla hän laajensi yksityisiä maatilojaan Arnachissa ja kunnosti Barfalasin kartanonsa vastaamaan paremmin uutta asemaansa.

Kritiikki


Mordulinin äkillinen rikastuminen ja ripeä kiipiminen tyhjästä kuninkaan luottohenkilöksi herätti aikalaisissa myös kritiikkiä. Hänen poliittiset vastustajansa, etenkin lippueamiraali Findamir Rian ja Morvegilin suku ovat syyttäneet häntä julkisesti korruptiosta ja esittäneet epäilyjä valtion varojen väärinkäytöstä. Hänen tulonsa etenkään ennen ruhtinaan arvoa eivät mitenkään voineet riittää lukuisiin hankintoihin ja rakennustöihin. He ovat muistuttaneet Mordulinin luonteen huonoista piirteistä, kuten uhkapeleistä. Oletettuja väitteitä kiristyksestä ei ole kuitenkaan voitu näyttää toteen. Samaten Mordulin on lippueamiraali Findamir Rianin mukaan käyttänyt laivastolle tarkoitettuja Lebenninin maakunnan verotuloja hyväntekeväisyyteen omissa nimissään.

Jälkimmäisen väitteen Mordulin on itse julkisesti kuitannut "Vanhan ukon levittämänä katkerana satuna" ja muistuttanut miten myös Morvegilin suvun nousuun ruton jälkeisinä vuosina liittyi samanlaisia väitteitä. Menoihinsa ja tuloihinsa kohdistettuja teorioita Mordulin pitää täysin tuulesta temmattuina, ottaen huomioon että samaan aikaan toimiessaan Pelargirin jälleenrakennuskomission johtajana hän oli myös ottanut henkilökohtaisen kolmen miljoonan mirianin lainan Malrédin pankilta perintöään ja omaisuuttaan vastaan.

Omaisuus 1660


Palkkamenot vuodessa
Palveluskunta: 3768 miriania
Palkolliset & ylläpito: 2080 miriania

Tuotto
Orchaldorin viinitila, 360 eekkeriä: 9000 miriania, josta Mordulin maksaa sisarelleen 4000 miriania vuodessa
Barfalasin kartano, 500 eekkeriä: 12½ kruunua maavuokrina, 8 siipikarjaa, pauna mausteita
Tund Rhofelin kartano, 3000 eekkeriä Harondorissa: 111 kruunua maavuokrina
Ered Imduinin metsästysmaja: 150 miriania vuodessa
8 kaupunkiasuntoa Pelargirissa: 2880 miriania
Rahatulot yhteensä 4402 miriania (220 kruunua)
Pimeät tulot
Hevostalleja, raviratoja, ravintoloita, sijoitustoimintaa: 120 000 miriania
Velat
Malrédin pankille 240 000 mirianin laina.Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki