Viides luku: Linhirin väärän kuninkaan markkinat


Cailean ja Ciriondil ovat kissatalossa Filmar Magiriuksen vieraina. Lady Sernesta, Gwindor ja Uldros parantelevat haavojaan luostarissa.

Uldros tahtoo tietää, mitä Gwindorista on saatu irti. Milady miettii ärsyyntyneenä strategiaa. Ormond ryyppää ja miettii lastejaan takaisin Pelargiriin.

Uldrosilla ei ole juurikaan mielipiteitä Miladyn tulevien toimintamallien suhteen. Hän pyytää Mirandaa tarkkailemaan Seldorienia ja Magiriusta. Gwindor jätetään luostariin piiloon ja lähetetään luultavasti ennemmin tai myöhemmin takaisin kotiinsa.

Ormond ja Milady poistuvat Usvaneidolle. Matkalla Ormond hankkii laivalleen lisää miehistöä ja Miranda ostaa vaatteita ryövärilaivan hylystä löytyneelle tytölle. Miranda ehtii laivalle ensin ja hankkii tytölle ruokaa. Tämä esittelee itsensä Idriliksi. Tyttö on toipunut Ibrahimin hoidossa hyvin.

Vieras mies pyrkii Usvaneidolle ja Ormond saapuu sopivasti paikalle. Mies ottaa puheeksi kadonneen lastin suunnalla, jolta Usvaneito on tulossa ja Mirandan hälytyskellot soivat. Hän lyöttäytyy Uldoriksi esittäytyvän miehen mukaan, kun tämä lähtee selvittämään asiaansa kapteenin hytiin. Miranda varoittaa Ormondia paljastamasta mitään, ja kun kuulee miehen etsivän naapurihytissä majailevaa Idriliä, selittää tämän olevan hyvässä turvassa ystävänsä hoivissa jossain päin Linhiriä. Kaikki sopivat tapaavansa Miekassa ja kilvessä tiima ennen iltasoittoa, jolloin tyttö voidaan luovuttaa omaisilleen.

Cailean tulee laivalle ja kysyy Mirandaa, joka aiemmin on sopinut tämän välityksellä tapaamisesta Ciriondilin kanssa. Miranda ilmoittaa olevansa Miekassa ja kilvessä, ja toivoo Ciriondilin voivan liittyä seuraansa siellä. Cailean poistuu asioilleen ja Miranda ottaa valeasuun puetun tytön mukaansa lähtiessään kaupungille.

Miekassa ja kilvessä Miranda järjestää Idrilin vartioituun turvapaikkaan ja siirtyy itse saliin odottamaan Ciriondilia. Tämä saapuu ja Miranda pelaa korttinsa pohjaten oletukseen, että Ciriondil on tytön vanhempien, Curimardinien, syrjäyttämä X:n paroni; yhteydet kun ovat kovasti siihen suuntaan viitanneet. Ciriondil tuntuukin kiinnostuvat tiedoista tytön alkuperästä ja sopii tulevansa paikalle illalla, kun Uldor on tulossa katsomaan tyttöä Miekkaan ja kilpeen. Varmuutta Ciriondilin taustasta Miranda ei vieläkään kuitenkaan saa.

Ennen seurueen kokoontumista illalla Miranda juttuttaa vielä erikseen Idliriä, ja tämä kertoo tulleensa siepatuksi harudilaisen laivan hyökkäyksessä. Alus oli ilmeisesti sama, joka tulomatkalla häiriköi Usvaneitoa. Tältä laivalta tyttö luovutettiin Gondorilaiselle kauppalaivalle, jonka merirosvot ryöstivät matkalla Linhiriin. Rosvot olivat selkeästi etsineet Idriliä, sillä lastiin ei ollut koskettu ja koko miehistö oli raa'asti tapettu, kun tyttöä ei ollut löydetty; hän oli piilossa lukitussa arkussa laivan ruumassa. Myöhemmällä selvityksellä Miranda varmistaa, että kyseinen kauppalaiva kuului kauppias Theugenille.

Tapaamiseen saapuu ensimmäisenä Ormond. Miranda itse on Uldrosin yksityistiloissa salakuuntelemassa tilaisuutta varten varatun huoneen tapahtumia. Pian saapuvat myös ensin Uldor, sitten Ciriondil ja Cailean. Mitään tärkeää ei kuitenkaan puhuta, ja Ormondin piinattua tarpeeksi vieraita huonoilla jutuilla, Miranda siirtyy paikalle yhtä aikaa tilatun ruuan kanssa.

Pidemmittä puheitta Uldor tahtoo nähdä Idrilin. Vanhemmille ei kuulemma ole vielä ilmoitettu, koska Uldor ei tahdo antaa heille turhaa toivoa. Miranda pyytää tuomaan tytön paikalle, mutta kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Kohta kuullaan käytävältä piian kirkumista, ja väen rynnätessä paikalle nähdään Idrilin turvapaikkaan tunkeudutun, vartijoiden kuolleen ja tytön hävinneen. Lattialla makaa kuollut harudilainen, jonka päältä ei kuitenkaan löydy lähempiä vihjeitä rintaan tatuoitua häntäänsä purevaa käärmettä lukuun ottamatta.

Uldor käskee koiraansa ottaa vainun Idlirin perään. Alkaa huima ajojahti läpi pimenevän kaupungin, jossa väki ryyppää ja juhlii ennakkoon alkavaa narrinpäivää. Vilinässä koiran jälki katoaa nopeasti, mutta intuitio ajaa sieppaajien perään lähteneet Uldorin, Ormondin, Mirandan ja Caileanin satamaan. Kaukana joella näkyy soutuvene, joka nopeasti poistuu lahden suuntaan. Koska kaupungin portit ovat jo kiinni, Idril lienee lähes täydellä varmuudella kyseisessä kulkuneuvossa.

Ormond herättää huudollaan läheisessä laiturissa seisovan Usvaneidon kannelta Ibrahimin, joka laskee soutuveneen vesille. Kapteeni itse hyppää jokeen ja lähtee uiden tavoittamaan pakenijoita. Loput seurueesta hyppäävät veneeseen, mutta eivät kiivaasta soutamisesta saa etäisyyttä toiseen veneeseen kiinni, pikemminkin päin vastoin.

Ormond huomaa ensimmäisenä laivan. Se seisoo pimennettynä usvassa vain vähän matkaa satamasta etelään. Kyseessä on suuri kaleeri, jonka kapteenin Ormond tietää pahamaineiseksi merirosvoksi. Idril on toistaiseksi mennyttä. Ormond merkitsee laivan takilan ja ui takaisin soutuveneelle, jossa kertoo havainnoistaan muille.

Tunnelma on ankea. Cailean kysyy varovasti, ketä he oikeastaan jahtasivat, kuka Idril on ja mitä nyt tapahtuu. Kukaan ei osaa vastata. Ormond haukkuu ärsyyntyneenä Mirandaa, ja suureen ääneen kuuluttaa, ettei tämän olisi pitänyt viedä Idriliä aamulla pois Usvaneidolta. Uldor suuttuu kuultuaan tytön olleen jo aiemmin käsillä, mutta uskoo Mirandan selitykseen siitä, että tämä ainoastaan yritti toimittaa Idrilin parhaaseen mahdolliseen turvapaikkaan. Miranda on pakotettu pyytämään anteeksi virhearviotaan ja kiivaan neuvottelun käydessä seurue soutaa takaisin rantaan.

Ormondin vakaa aikomus on vielä samana yönä koota miehistö kasaan ja lähteä Usvaneidolla rosvolaivan jäljitykseen. Merirosvokapteenin pää on sen verran arvokas, ettei Ormond aio jättää tilaisuutta hyödyntämättä. Miranda päättää sillä aikaa ratsastaa Uldorin mukana Linhirin ulkopuolelle jututtamaan Idrilin vanhempia ja sopimaan heidän kanssan tilanteesta. Lisäinformaatio jutun taustoista ei myöskään olisi pahitteeksi.

Cailean häviää paikalta, ilmeisesti etsimään Ciriondilia. Mirandan mielessä välähtää, että kissatalon kulmilla pyörähtäminen ei välttämättä olisi huono idea jos aikaa riittää, ei myöskään Qwindorin hakeminen luostarista ja tuominen Usvaneidolle - mitä nopeammin hänet saadaan ulos kaupungista, sitä parempi. Luostarissa Miranda voi myös selvittää tilanteen Uldrosin kanssa.

Idrilin pelastaminen on nyt tärkeintä. Ensinnäkin saa siitä rahaa, jolla maksaa isohko määrä luvattuja palkkioita. Toiseksikin, on varsin suuresti Mirandan syytä, ettei tyttö nyt ole onnellisesti vanhempiensa luona.


Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki