Revision [4920]

Last edited on 2012-12-19 18:45:04 by SampsaRydman
Additions:
[[Gondor Gondorin]] seitsemäs hallitsija sai syntymässään nimen Siryon Anardilion. Hallitsijanimekseen hän omaksui kuitenkin **Ostoher**, kaupunkien herra. Hänen edeltäjänsä Meneldilin jälkeen olivat tyytyneet Gondorin kuninkaiden sakraaliin rooliin, mutta Ostoher oli tarmokas mies ja intohimoinen rakentaja, joka kehitti sekä Gondorin kaupunkeja että tieverkostoa. Cardolanin kuningas Osthir (1381-1411) sai nimensä hänen mukaansa.
Deletions:
[[Gondor Gondorin]] seitsemäs hallitsija sai syntymässään nimen Siryon Anardilion. Hallitsijanimekseen hän omaksui kuitenkin **Ostoher**, kaupunkien herra. Hänen edeltäjänsä Meneldilin jälkeen olivat tyytyneet Gondorin kuninkaiden sakraaliin rooliin, mutta Ostoher oli tarmokas mies ja intohimoinen rakentaja, joka kehitti sekä Gondorin kaupunkeja että tieverkostoa. Cardolanin kuningas Osthir ''(1381-1411)'' sai nimensä hänen mukaansa.


Revision [4478]

Edited on 2010-09-23 00:11:55 by SampsaRydman
Additions:
Meneldilin pojanpoika **Eärendil** sai nimensä Eärendil merenkävijän, Elrondin ja Elrosin isän mukaan. Eärendilistä tiedetään hyvin vähän. Gondor eli tuolloin rauhassa.
Deletions:
Meneldilin pojanpoika **Eärendil** sai nimensä Eärendil merenkävijän, Elrondin ja Elrosin isän mukaan. Eärendilistä tiedetään hyvin vähän. Gondor eli tuolloin rauhassa. **Arwen** Elrondin tytär syntyi hänen hallitusaikanaan.


Revision [3840]

Edited on 2009-10-29 02:34:34 by SampsaRydman
Additions:
Kerrotaan, että Meneldil oli Keski-maan viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondor Gondorin]] käskynhaltijan.
Kun Isildur lähti poikineen kohti isänsä valtakuntaa Arnoria, kaukonäköinen Meneldil toivoi hänen joutuvan hankaluuksiin pohjoisessa voidakseen hallita Gondoria mahdollisimman pitkään omissa nimissään. Hän ei kuitenkaan osannut odottaa Isildurin ja hänen kolmen vanhimman poikansa menehtyvän jo matkallaan Kurjenmiekkakenttien taistelussa. Virallinen vallanperijä oli **Elrondin** hoivissa Imladrisissa ollut 11-vuotias **Valandil**, jota Meneldil ei ollut koskaan edes nähnyt.
Vahvistaakseen valtaansa Meneldilin jälkeläiset väärensivät ns. //Isildurin lahjakirjan//, jossa he väittivät Isildurin luovuttaneen komentovallan Gondorissa ikuisiksi ajoiksi Meneldilille ja hänen perillisilleen. Siihen vetosi myös [[GovadanGondorim Gondorin Suuri Neuvosto]] (//Alta Heren//) torjuessaan **Arvedui Viimekuninkaan** vaateen Gondorin kruunuun.
Meneldilin hallituskautena sepitettiin //Silmarillionissa// viitattu tarina //”Númenorilaisen Atandilin matka maailman ympäri”//, joka kuvaa pisintä gondorilaisten tekemää löytöretkeä. **Atandil**, Anárionin kumppani, teki matkansa yhdellä Anárionin suurista viisimastoisista laivoista. Löydettyään monta uutta mutta kuolemanalaista maata Atandil tuli lopulta Kaukaisimmille Merille ja todisti Maan olevan pyöreä.
**Cemendur** nousi valtaan, eli ja hallitsi rauhanomaisesti kahdeksankymmentäkuusi vuotta. Hänen hallituskaudestaan ei ole säilynyt mitään tietoja, eikä hänen aikanaan kronikoihin merkitty mitään merkittäviä tapahtumia. Umbarilaisten lähteiden perusteella tiedetään, että hän lopetti toista sataa vuotta kestäneen löytöretkien ajan ja Pelargirin satamat suljettiin väliaikaisesti.
Meneldilin pojanpoika **Eärendil** sai nimensä Eärendil merenkävijän, Elrondin ja Elrosin isän mukaan. Eärendilistä tiedetään hyvin vähän. Gondor eli tuolloin rauhassa. **Arwen** Elrondin tytär syntyi hänen hallitusaikanaan.
Anardil Tar-Aldarionin mukaan nimetty **Anardil Eärendilin poika** ehti saada viimeisenä [[Gondor Gondorin]] kuninkaana oppinsa suoraan Númenorissa syntyneeltä Meneldililtä. Hän oli myös viimeinen kuningas, joka asui yksinomaan [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Hän rakennutti Osgiliathiin hyvin säilyneen nimeään kantavan travertiinisillan Tähtien Salista //Tol Gilthonielille//. Muuten hänen hallituskaudestaan on säilynyt Gondorin arkistoissa hyvin vähän tietoja.
[[Gondor Gondorin]] seitsemäs hallitsija sai syntymässään nimen Siryon Anardilion. Hallitsijanimekseen hän omaksui kuitenkin **Ostoher**, kaupunkien herra. Hänen edeltäjänsä Meneldilin jälkeen olivat tyytyneet Gondorin kuninkaiden sakraaliin rooliin, mutta Ostoher oli tarmokas mies ja intohimoinen rakentaja, joka kehitti sekä Gondorin kaupunkeja että tieverkostoa. Cardolanin kuningas Osthir ''(1381-1411)'' sai nimensä hänen mukaansa.
Ostoherin toinen tärkeä rakennusprojekti oli [[GovadanGondorim Gondorin suuren neuvoston]] kokoussali //Rond Giliath// [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Salit koristeltiin upeiden mosaiikkien lisäksi Anárionia ja Isilduria esittävin jättimäisin marmoripatsain, jotka olivat myöhemmin esikuvina [[Argonath Argonathin pylväitä]] suunniteltaessa. //Rond Giliathin// rakennustyöt saatettiin loppuun vasta sata vuotta myöhemmin Tarostar Romendacil I:n aikana.
Ostoherin hallituskauden loppupuolella itäläiset ilmestyivät ensi kerran Gondorin rajoille. Kulkutaudit ja nälänhätä ajoi //urgath//-heimon muuttamaan Mistrandin alueelta //Talath Harrochiin// Tuhkavuorten katveeseen. Sagath- ja urgath-heimojen välisessä sodassa (485-488) voimistuneet urgathit ajoivat sagath-itäläiset kauemmas länteen, Dagorladin tienoille asti, josta he tekivät ryöstöretkiä [[Ithilien Ithilieniin]]. Koska vanha ja raihnainen Ostoher kävi tuolloin jo kolmatta sataa, hän nimitti poikansa Tarostarin sotavoimien päälliköksi vuonna 490.
Tarostar ehti nähdä isoisoisänsä Eärendilin, Anardilin ja Ostoherin pitkät hallituskauden ennen kuin sai päähänsä siivitetyn kruunun palattuaan suoraan taistelukentältä isänsä hautajaisiin [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Kauaa hän ei pääkaupungissa viihtynyt, sillä sota vaati Tarostarin takaisin pohjoiseen puolustamaan [[Gondor Gondoria]] idän villejä heimoja vastaan. Hänen syntymänimeään ei ole kirjattu ylös. Tarostar oli hänen hallitsijanimensä ja Rómendacil lisänimensä.

Vanha Rómendacil ratsasti heti pohjoiseen kohtaamaan itäläiset. Ratkaiseva taistelu käytiin Ephel Dúathin varjossa Henneth Annûnissa, jossa sekä Rómendacil että hänen kaartinsa kaatuivat. Rómendacilin poika **Turambar** otti armeijan komentoonsa.
Rómendacil I:n poika **Turambar** sai [[Gondor Gondorin]] siivitetyn kruunun suoraan isänsä verisestä päästä. Hän muistutti suurempaa kaimaansa siinä, että myös Turambar Tarostarin poika oli luonteeltaan kiivas ja arvaamaton. Hänellä oli myös isänsä ankarat piirteet.
**Atanatar** nousi valtaan isänsä menehtymisen jälken vuonna 667. Hänen hallitsijanimensä oli ollut Edainin kolmen huoneen päällikön titteli ja sitä olivat käyttäneet mysö Númenorin kuninkaat. [[Gondor Gondorin]] kymmenes kuningas oli heikkotahtoinen ja hänen aikanaan suursukujen muodostama ylimysneuvosto sai vallan maassa. Kysymys kansalaisoikeuksista repi kansakuntaa sisältäpäin. Kansalaisuus oli sidottu verenperimään, mutta ero //dúnedainin// ja rahvaan välillä oli hämärtymässä. Ylimysneuvosto pyrki rajoittamaan puoliveristen pääsyä poliittiseen elämään. Puoliverisistä käsityöläisistä ja ammatinharjoittajista koostuva keskimmäinen kasti taas pyrki välttämään veronalaisuuden ja osallistumaan päätöksentekoon.
Vastakuninkaat: Castaher ( "antelias herra") ja Castamaitë ("antelias käsi")
Minastir Tarondor 221
Deletions:
Kerrotaan, että ''Meneldil'' oli Keski-maan viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondor Gondorin]] käskynhaltijan.
Kun Isildur lähti poikineen kohti isänsä valtakuntaa Arnoria, kaukonäköinen Meneldil toivoi hänen joutuvan hankaluuksiin pohjoisessa voidakseen hallita Gondoria mahdollisimman pitkään omissa nimissään. Hän ei kuitenkaan osannut odottaa Isildurin ja hänen kolmen vanhimman poikansa menehtyvän jo matkallaan Kurjenmiekkakenttien taistelussa. Virallinen vallanperijä oli **Elrondin** hoivissa Imladrisissa ollut 11-vuotias ''Valandil'', jota Meneldil ei ollut koskaan edes nähnyt.
Vahvistaakseen valtaansa Meneldilin jälkeläiset väärensivät ns. //Isildurin lahjakirjan//, jossa he väittivät Isildurin luovuttaneen komentovallan Gondorissa ikuisiksi ajoiksi Meneldilille ja hänen perillisilleen. Siihen vetosi myös [[GovadanGondorim Gondorin Suuri Neuvosto]] (//Alta Heren//) torjuessaan ''Arvedui Viimekuninkaan'' vaateen Gondorin kruunuun.
Meneldilin hallituskautena sepitettiin //Silmarillionissa// viitattu tarina //”Númenorilaisen Atandilin matka maailman ympäri”//, joka kuvaa pisintä gondorilaisten tekemää löytöretkeä. **Atandil**, Anárionin kumppani, teki matkansa yhdellä Anárionin suurista viisimastoisista laivoista. Löydettyään monta uutta mutta kuolemanalaista maata Atandil tuli lopulta Sisemmille Merille ja havainnoi ensimmäisenä Maan pyöreyden.
''Cemendur'' nousi valtaan, eli ja hallitsi rauhanomaisesti kahdeksankymmentäkuusi vuotta. Hänen hallituskaudestaan ei ole säilynyt mitään tietoja, eikä hänen aikanaan kronikoihin merkitty mitään merkittäviä tapahtumia.
Meneldilin pojanpoika ''Eärendil'' sai nimensä Eärendil merenkävijän, Elrondin ja Elrosin isän mukaan. Eärendilistä tiedetään hyvin vähän. Gondor eli tuolloin rauhassa. **Arwen** Elrondin tytär syntyi hänen hallitusaikanaan.
Auringon mukaan nimetty ''Anardil Eärendilin poika'' ehti saada viimeisenä [[Gondor Gondorin]] kuninkaana oppinsa suoraan Númenorissa syntyneeltä Meneldililtä. Hän oli myös viimeinen kuningas, joka asui yksinomaan [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Hän rakennutti Osgiliathiin hyvin säilyneen nimeään kantavan travertiinisillan Tähtien Salista //Tol Gilthonielille//. Muuten hänen hallituskaudestaan on säilynyt Gondorin arkistoissa hyvin vähän tietoja.
[[Gondor Gondorin]] seitsemäs hallitsija sai syntymässään nimen ''Anardilion Elendili''. Kuninkaana hän omaksui kuitenkin nimen ''Ostoher'', kaupunkien herra. Hänen edeltäjänsä Meneldilin jälkeen olivat tyytyneet Gondorin kuninkaiden sakraaliin rooliin, mutta Ostoher oli tarmokas mies ja intohimoinen rakentaja, joka kehitti sekä Gondorin kaupunkeja että tieverkostoa.
Ostoherin toinen tärkeä rakennusprojekti oli [[GovadanGondorim Gondorin suuren neuvoston]] kokoussali //Rond Giliath// [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Salit koristeltiin upeiden mosaiikkien lisäksi Anárionia ja Isilduria esittävin jättimäisin marmoripatsain, jotka olivat myöhemmin esikuvina [[Argonath Argonathin pylväitä]] suunniteltaessa. //Rond Giliathin// rakennustyöt saatettiin loppuun vasta sata vuotta myöhemmin ''Tarostar Romendacil I'':n aikana.
Ostoherin hallituskauden loppupuolella itäläiset ilmestyivät ensi kerran Gondorin rajoille. Kulkutaudit ja nälänhätä ajoi //urgath//-heimon muuttamaan Mistrandin alueelta //Talath Harrochiin// Tuhkavuorten katveeseen. Sagath- ja urgath-heimojen välisessä sodassa (485-488) voimistuneet urgathit ajoivat sagath-itäläiset kauemmas länteen, Dagorladin tienoille asti, josta he tekivät ryöstöretkiä [[Ithilien Ithilieniin]]. Koska vanha ja raihnainen Ostoher kävi tuolloin jo kolmatta sataa, hän nimitti poikansa ''Tarostarin'' sotavoimien päälliköksi vuonna 490.
Tarostar ehti nähdä isoisoisänsä Eärendilin, Anardilin ja Ostoherin pitkät hallituskauden ennen kuin sai päähänsä siivitetyn kruunun palattuaan suoraan taistelukentältä isänsä hautajaisiin [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Kauaa hän ei pääkaupungissa viihtynyt, sillä sota vaati Tarostarin takaisin pohjoiseen puolustamaan [[Gondor Gondoria]] idän villejä heimoja vastaan.
Vanha Rómendacil ratsasti heti pohjoiseen kohtaamaan itäläiset. Ratkaiseva taistelu käytiin Ephel Dúathin varjossa Henneth Annûnissa, jossa sekä Rómendacil että hänen kaartinsa kaatuivat. Rómendacilin poika ''Turambar'' otti armeijan komentoonsa.
Rómendacil I:n poika ''Turambar'' sai [[Gondor Gondorin]] siivitetyn kruunun suoraan isänsä verisestä päästä. Hän muistutti suurempaa kaimaansa siinä, että myös Turambar Tarostarin poika oli luonteeltaan kiivas ja arvaamaton. Hänellä oli myös isänsä ankarat piirteet.
''Atanatar'' nousi valtaan isänsä menehtymisen jälken vuonna 667. [[Gondor Gondorin]] kymmenes kuningas oli heikkotahtoinen ja hänen aikanaan suursukujen muodostama ylimysneuvosto sai vallan maassa. Kysymys kansalaisoikeuksista repi kansakuntaa sisältäpäin. Kansalaisuus oli sidottu verenperimään, mutta ero //dúnedainin// ja rahvaan välillä oli hämärtymässä. Ylimysneuvosto pyrki rajoittamaan puoliveristen pääsyä poliittiseen elämään. Puoliverisistä käsityöläisistä ja ammatinharjoittajista koostuva keskimmäinen kasti taas pyrki välttämään veronalaisuuden ja osallistumaan päätöksentekoon.
Tarondor 221


Revision [3281]

Edited on 2009-09-29 11:52:44 by SampsaRydman
Additions:
Tarostar ehti nähdä isoisoisänsä Eärendilin, Anardilin ja Ostoherin pitkät hallituskauden ennen kuin sai päähänsä siivitetyn kruunun palattuaan suoraan taistelukentältä isänsä hautajaisiin [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Kauaa hän ei pääkaupungissa viihtynyt, sillä sota vaati Tarostarin takaisin pohjoiseen puolustamaan [[Gondor Gondoria]] idän villejä heimoja vastaan.
Deletions:
Tarostar ehti nähdä isoisoisänsä Eärendilin, Anardilin ja Ostoherin pitkät hallituskauden ennen sai päähänsä siivitetyn kruunun palattuaan suoraan taistelukentältä isänsä hautajaisiin [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Kauaa hän ei pääkaupungissa viihtynyt, sillä sota vaati Tarostarin takaisin pohjoiseen puolustamaan [[Gondor Gondoria]] idän villejä heimoja vastaan.


Revision [3234]

Edited on 2009-09-23 01:54:31 by SampsaRydman
Additions:
Kerrotaan, että ''Meneldil'' oli Keski-maan viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondor Gondorin]] käskynhaltijan.
Deletions:
Kerrotaan, että ''Meneldil'' oli Keski-maan viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondorin]] käskynhaltijan.


Revision [3231]

Edited on 2009-09-22 19:49:22 by SampsaRydman
Additions:
Auringon mukaan nimetty ''Anardil Eärendilin poika'' ehti saada viimeisenä [[Gondor Gondorin]] kuninkaana oppinsa suoraan Númenorissa syntyneeltä Meneldililtä. Hän oli myös viimeinen kuningas, joka asui yksinomaan [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Hän rakennutti Osgiliathiin hyvin säilyneen nimeään kantavan travertiinisillan Tähtien Salista //Tol Gilthonielille//. Muuten hänen hallituskaudestaan on säilynyt Gondorin arkistoissa hyvin vähän tietoja.
Unionistit kaavailivat heikosta Atanatarista kaikkien siirtokuntien yhteistä kuningasta. Gondorissa unionia ajoi //Pelargirin Liiga//. Bellakarin hallitsija **Zimrukhôr** ja ylähuone //Bâitha// hyväksyivät tämän ns. //Nílûlondên unionin// pelargirilaisten kanssa. Kuninkaan muuttuminen pysyvästi pelkäksi sakraaliseksi keulakuvaksi löyhässä merellisessä liittovaltiossa olisi vahvistunut ylimystön asemaa entisestään. Heitä vastustivat Kiivailijat, jotka olivat puhdasoppisia Uskollisia ja kielsivät kaiken yhteistyön Porosin eteläpuolella asuvien nk. //mustien númenorilaisten// kanssa. Myös [[Umbar Umbarissa]] taisteltiin. Valta merikaupungissa oli siirtynyt Tuomareilta Suurelle Oligarkialle ja koko siirtokuntaa uhkasi hajoaminen mitättömiin pikkuruhtinaskuntiin.
Atanatar suosi taiteita ja astrologiaa ja jätti varsinaisen hallitsemisen ylimysneuvoston ja käskynhaltijoiden käsiin. Hänen aikanaan rakennettiin tulvien hävittämään [[Pelargir Pelargiriin]] kuninkaallinen tähtitorni, jossa tehtiin havaintoja säästä, taivaankappaleiden liikkeistä sekä hyvistä ja huonoista ennusmerkeistä. Osgiliathiin rakennettiin suuri teatteri, jossa näyteltiin Edainin historian tärkeimpiä myyttejä.
Deletions:
Auringon mukaan nimetty ''Anardil Eärendilin poika'' ehti saada viimeisenä [[Gondor Gondorin]] kuninkaana oppinsa suoraan Númenorissa syntyneeltä Meneldililtä. Hän oli myös viimeinen kuningas, joka asui yksinomaan [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Hän rakennutti Osgiliathiin hyvin säilyneen, nimeään kantavan travertiinisillan Tähtien Salista //Tol Gilthonielille//. Muuten hänen hallituskaudestaan on säilynyt Gondorin arkistoissa hyvin vähän tietoja.
Unionistit kaavailivat heikosta Atanatarista kaikkien siirtokuntien yhteistä kuningasta. Gondorissa unionia ajoi //Pelargirin Liiga//. Bellakarin hallitsija **Zimrukhôr** ja ylähuone //Bâitha// hyväksyivät tämän ns. //Nílûlondên unionin// pelargirilaisten kanssa. Kuninkaan muuttuminen pysyvästi pelkäksi sakraaliseksi keulakuvaksi löyhässä merellisessä liittovaltiossa olisi vahvistunut ylimystön asemaa entisestään. Heitä vastustivat Kiivailijat, jotka olivat puhdasoppisia Uskollisia ja kielsivät kaiken yhteistyön Porosin eteläpuolella asuvien nk. //mustien númenorilaisten// kanssa. Myös [[Umbar Umbarissa]] taisteltiin. Valta merikaupungissa oli siirtynyt diumvireiltä Suurelle Oligarkialle ja koko siirtokuntaa uhkasi hajoaminen mitättömiin pikkuruhtinaskuntiin.
Atanatar suosi taiteita ja astrologiaa ja jätti varsinaisen hallitsemisen ylimysneuvoston ja käskynhaltijoiden käsiin. Hänen aikanaan rakennettiin tulvien hävittämään [[Pelargir Pelargiriin]] kuninkaallinen observatorio, jossa tehtiin havaintoja säästä, taivaankappaleiden liikkeistä sekä hyvistä ja huonoista ennusmerkeistä. Osgiliathiin rakennettiin suuri teatteri, jossa näyteltiin Edainin historian tärkeimpiä myyttejä.


Revision [2853]

Edited on 2009-03-24 12:46:55 by SampsaRydman
Additions:
{{nocomments}}
~& CategorySuomeksi, CategoryGondor, CategoryEncyclopaedia


Revision [2244]

Edited on 2008-05-20 13:40:26 by SampsaRydman
Additions:
====Pelargirin liitosta Nîlûlondên unioniin (2-750)====
====Merikuninkaiden aika (750-1050)====
**Syntyi Osgiliathissa 654 ja kuoli Pelargirissa 913. Eli 259 vuotta.**
====Kulta-ajasta kansalaissotiin (1050-1450)====
====Vastoinkäymisten aika (1450-1850)====
====Kansainvaellusten aika (1850-2050)====
Deletions:
====PELARGIRIN LIITOSTA NÎLÛLONDÊN UNIONIIN (2-750)====
====MERIKUNINKAIDEN AIKA (750-1050)====
**Syntyi Osgiliathissa 654 ja kuoli Pelargirissa 913. Eli 259 vuotta.
====KULTA-AJASTA KANSALAISSOTIIN (1050-1450)====
====VASTOINKÄYMISTEN AIKA (1450-1850)====
====KANSAINVAELLUSTEN AIKA (1850-2050)====


Revision [2235]

Edited on 2008-05-20 13:21:10 by SampsaRydman
Additions:
//Katso myös [[Arnor]] ja [[Bellakar]].//


Revision [2234]

Edited on 2008-05-20 13:14:19 by SampsaRydman
Additions:
~1) **Elendil** Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~1) **Isildur** (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
~1) **Meneldil** Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~1) **Cemendur** 158-238
~1) **Eärendil** 238-324
~1) **Anardil** 324–411
~1) **Ostoher** 411–491
~1) **Rómendacil I** (Tarostar) 491–541
~1) **Turambar** 541–667
~1) **Atanatar I** 667–748
~1) **Siriondil** 748–840
~1) **Tarannon Falastur** 840–913. Ensimmäinen Merikuningas, kuoli lapsettomana.
~1) **Eärnil I** Purjehtija 913–936. Tarannonin veljenpoika
~1) **Ciryandil** 936–1015
~1) **Hyarmendacil I** (Ciryaher) 1015–1149. Viimeinen Merikuningas.
~1) **Atanatar II Alcarin** "Loistava" 1149–1226
~1) **Narmacil I** 1226–1294. Kuoli lapsettomana.
~1) **Calmacil** 1294–1304. Narmacilin nuorempi veli
~~- **Minalcar** valtionhoitajana 1240-1304
~1) **Minalcar** kruunattiin 1304 nimellä Rómendacil II. 1304-1366.
~1) **Valacar** 1366–1432. Nai Rhovanionin prinsessan. Valacarin aikana alkoi Gondorin sisällissota.
~1) Vinitharya, kruunattu nimellä **Eldacar** 1432–1437
~- **Castamir** sai kruunun 1437, surmattiin Eruin kahlaamon taistelussa 1447
~- **Aldamir** 1490–1540
~- **Hyarmendacil II** (Vinyarion) 1540–1621
~- **Minardil** 1621–1634. Surmattiin Pelargirissa.
~- **Telemnar** Laupea 1634–1636. Hän ja kaikki hänen neljä lastaan kuolivat ruttoon.
~- **Tarondor** 1636–1798. Telemnarin edesmenneen veljen poika
~- **Telumehtar Umbardacil** 1798–1850
~- **Narmacil II** 1850–1856
~- **Calimehtar** 1856–1936
~- **Ondoher** 1936–1944. Kaatui poikineen Dagorladin taistelussa.
~~- **Fíriel** Ondoherin tytär olisi Númenorin vanhan lain mukaan perinyt kruunun
~- **Eärnil II** 1945–2043. Käskynhaltija Pelendur antoi vuoden interregnumin jälkeen kruunun Gondorin sotapäällikölle Eärnilille.
~- **Eärnur** 2043–2050. Katosi Minas Morgulissa. Kuninkaitten suku päättyy.
Deletions:
~1) Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~1) Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
~1) Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~1) Cemendur 158-238
~1) Eärendil 238-324
~1) Anardil 324–411
~1) Ostoher 411–491
~1) Rómendacil I (Tarostar) 491–541
~1) Turambar 541–667
~1) Atanatar I 667–748
~1) Siriondil 748–840
~1) Tarannon Falastur 840–913. Ensimmäinen Merikuningas, kuoli lapsettomana.
~1) Eärnil I Purjehtija 913–936. Tarannonin veljenpoika
~1) Ciryandil 936–1015
~1) Hyarmendacil I (Ciryaher) 1015–1149. Viimeinen Merikuningas.
~1) Atanatar II Alcarin "Loistava" 1149–1226
~1) Narmacil I 1226–1294. Kuoli lapsettomana.
~1) Calmacil 1294–1304. Narmacilin nuorempi veli
~~- Minalcar valtionhoitajana 1240-1304
~1) Minalcar kruunattiin 1304 nimellä Rómendacil II. 1304-1366.
~1) Valacar 1366–1432. Nai Rhovanionin prinsessan. Valacarin aikana alkoi Gondorin sisällissota.
~1) Vinitharya, kruunattu nimellä Eldacar 1432–1437
~- Castamir sai kruunun 1437, surmattiin Eruin kahlaamon taistelussa 1447
~- Aldamir 1490–1540
~- Hyarmendacil II (Vinyarion) 1540–1621
~- Minardil 1621–1634. Surmattiin Pelargirissa.
~- Telemnar Laupea 1634–1636. Hän ja kaikki hänen neljä lastaan kuolivat ruttoon.
~- Tarondor 1636–1798. Telemnarin edesmenneen veljen poika
~- Telumehtar Umbardacil 1798–1850
~- Narmacil II 1850–1856
~- Calimehtar 1856–1936
~- Ondoher 1936–1944. Kaatui poikineen Dagorladin taistelussa.
~~- Fíriel Ondoherin tytär olisi Númenorin vanhan lain mukaan perinyt kruunun
~- Eärnil II 1945–2043. Käskynhaltija Pelendur antoi vuoden interregnumin jälkeen kruunun Gondorin sotapäällikölle Eärnilille.
~- Eärnur 2043–2050. Katosi Minas Morgulissa. Kuninkaitten suku päättyy.


Revision [2233]

Edited on 2008-05-20 13:12:31 by SampsaRydman

No Differences

Revision [2232]

Edited on 2008-05-20 13:12:09 by SampsaRydman
Additions:
~1) Turambar 541–667
~1) Atanatar I 667–748
~1) Siriondil 748–840
~1) Tarannon Falastur 840–913. Ensimmäinen Merikuningas, kuoli lapsettomana.
~1) Eärnil I Purjehtija 913–936. Tarannonin veljenpoika
~1) Ciryandil 936–1015
~1) Hyarmendacil I (Ciryaher) 1015–1149. Viimeinen Merikuningas.
~1) Atanatar II Alcarin "Loistava" 1149–1226
~1) Narmacil I 1226–1294. Kuoli lapsettomana.
~1) Calmacil 1294–1304. Narmacilin nuorempi veli
~1) Minalcar kruunattiin 1304 nimellä Rómendacil II. 1304-1366.
~1) Valacar 1366–1432. Nai Rhovanionin prinsessan. Valacarin aikana alkoi Gondorin sisällissota.
~1) Vinitharya, kruunattu nimellä Eldacar 1432–1437
Deletions:
~- Turambar 541–667
~- Atanatar I 667–748
~- Siriondil 748–840
~- Tarannon Falastur 840–913. Ensimmäinen Merikuningas, kuoli lapsettomana.
~- Eärnil I Purjehtija 913–936. Tarannonin veljenpoika
~- Ciryandil 936–1015
~- Hyarmendacil I (Ciryaher) 1015–1149. Viimeinen Merikuningas.
~- Atanatar II Alcarin "Loistava" 1149–1226
~- Narmacil I 1226–1294. Kuoli lapsettomana.
~- Calmacil 1294–1304. Narmacilin nuorempi veli
~- Minalcar kruunattiin 1304 nimellä Rómendacil II. 1304-1366.
~- Valacar 1366–1432. Nai Rhovanionin prinsessan. Valacarin aikana alkoi Gondorin sisällissota.
~- Vinitharya, kruunattu nimellä Eldacar 1432–1437


Revision [2231]

Edited on 2008-05-20 13:11:19 by SampsaRydman
Additions:
~1) Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
Deletions:
~1) Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158


Revision [2230]

Edited on 2008-05-20 13:11:08 by SampsaRydman
Additions:
~1) Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~1) Ostoher 411–491
~1) Rómendacil I (Tarostar) 491–541
Deletions:

~1) Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~- Ostoher 411–491
~- Rómendacil I (Tarostar) 491–541


Revision [2229]

Edited on 2008-05-20 13:10:57 by SampsaRydman
Additions:
~1) Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~1) Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
~1) Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~1) Cemendur 158-238
~1) Eärendil 238-324
~1) Anardil 324–411
Deletions:
~-1 Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~-1 Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
~- Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~- Cemendur 158-238
~- Eärendil 238-324
~- Anardil 324–411


Revision [2228]

Edited on 2008-05-20 13:10:13 by SampsaRydman
Additions:
~-1 Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~-1 Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
Deletions:
~1 Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~1 Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.


Revision [2227]

Edited on 2008-05-20 13:10:03 by SampsaRydman
Additions:
~1 Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~1 Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
Deletions:
~- Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~- Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.


Revision [2226]

Edited on 2008-05-20 13:08:52 by SampsaRydman
Additions:
~- Eärnil II 1945–2043. Käskynhaltija Pelendur antoi vuoden interregnumin jälkeen kruunun Gondorin sotapäällikölle Eärnilille.
Deletions:
~- Eärnil II 1945–2043. Käskynhaltija Pelendur antoi vuoden interregnumin jälkeen kruunun Gondorin sotapäällikölle Eärnilille joka oli Telumehtarin jälkeläinen.


Revision [2225]

Edited on 2008-05-20 13:08:28 by SampsaRydman
Additions:
~- Elendil Amandilin poika (//dúnedainin// ylikuningas), Isildur ja Anárion (3320-3441 T.A.)
~- Isildur (dúnedainin ylikuningas), hallitsi 3441 T.A. - 2 K.A.
~- Meneldil Anárionin poika. Ensimmäinen Gondorin kuningas 2-158
~- Cemendur 158-238
~- Eärendil 238-324
~- Anardil 324–411
~- Ostoher 411–491
~- Rómendacil I (Tarostar) 491–541
~- Turambar 541–667
~- Atanatar I 667–748
~- Siriondil 748–840
~- Tarannon Falastur 840–913. Ensimmäinen Merikuningas, kuoli lapsettomana.
~- Eärnil I Purjehtija 913–936. Tarannonin veljenpoika
~- Ciryandil 936–1015
~- Hyarmendacil I (Ciryaher) 1015–1149. Viimeinen Merikuningas.
~- Atanatar II Alcarin "Loistava" 1149–1226
~- Narmacil I 1226–1294. Kuoli lapsettomana.
~- Calmacil 1294–1304. Narmacilin nuorempi veli
~~- Minalcar valtionhoitajana 1240-1304
~- Minalcar kruunattiin 1304 nimellä Rómendacil II. 1304-1366.
~- Valacar 1366–1432. Nai Rhovanionin prinsessan. Valacarin aikana alkoi Gondorin sisällissota.
~- Vinitharya, kruunattu nimellä Eldacar 1432–1437
~- Castamir sai kruunun 1437, surmattiin Eruin kahlaamon taistelussa 1447
~- Eldacar palasi valtaan, kuoli 1490
~- Aldamir 1490–1540
~- Hyarmendacil II (Vinyarion) 1540–1621
~- Minardil 1621–1634. Surmattiin Pelargirissa.
~- Telemnar Laupea 1634–1636. Hän ja kaikki hänen neljä lastaan kuolivat ruttoon.
~- Tarondor 1636–1798. Telemnarin edesmenneen veljen poika
~- Telumehtar Umbardacil 1798–1850
~- Narmacil II 1850–1856
~- Calimehtar 1856–1936
~- Ondoher 1936–1944. Kaatui poikineen Dagorladin taistelussa.
~~- Fíriel Ondoherin tytär olisi Númenorin vanhan lain mukaan perinyt kruunun
~- Eärnil II 1945–2043. Käskynhaltija Pelendur antoi vuoden interregnumin jälkeen kruunun Gondorin sotapäällikölle Eärnilille joka oli Telumehtarin jälkeläinen.
~- Eärnur 2043–2050. Katosi Minas Morgulissa. Kuninkaitten suku päättyy.
Deletions:
~- Elendil, son of Amandil. He reigned titularly as High King from S.A. 3320–3441. His sons Isildur and Anárion were the co-rulers of Gondor itself (until Anárion's death in S.A. 3440.)
~- Isildur officially ruled Gondor from S.A. 3441–T.A. 2
- Meneldil fourth child and son of Anárion reigned T.A. 2–158
- Cemendur r. 158–238
- Eärendil r. 238–324
- Anardil r. 324–411
- Ostoher r. 411–492
- Rómendacil I (Tarostar) r. 491–541
- Turambar r. 541–667
- Atanatar I r. 667–748
- Siriondil r. 748–840
- Tarannon Falastur r. 840–913. First of the Ship-Kings, died childless
- Eärnil I r. 913–936. Nephew of Tarannon
- Ciryandil r. 936–1015
- Hyarmendacil I (Ciryaher) r. 1015–1149. Last of the Ship-Kings
- Atanatar II Alcarin r. 1149–1226
- Narmacil I r. 1226–1294. Second childless King
- Calmacil r. 1294–1304. Younger brother of Narmacil
* Minalcar his son ruled as Prince-regent from 1240–1304
- Minalcar was crowned as Rómendacil II in 1304, reigned 1304–1366
- Valacar r. 1366–1432
- Vinitharya, crowned as Eldacar reigned 1432–1437
- Castamir usurped the throne during the Kin-strife in 1437, killed in 1447
- Eldacar restored, r. 1447–1490
- Aldamir r. 1490–1540
- Hyarmendacil II (Vinyarion) r. 1540–1621
- Minardil r. 1621–1634
- Telemnar r. 1634–1636. Died in the Great Plague with all his children.
- Tarondor r. 1636–1798. Nephew of Telemnar
- Telumehtar Umbardacil r. 1798–1850
- Narmacil II r. 1850–1856
- Calimehtar r. 1856–1936
- Ondoher r. 1936–1944. Died in battle with his two sons
* Fíriel daughter of Ondoher; wife of Arvedui, King of Arthedain. According to the ancient law of Númenor, she could succeed, but instead the crown was given to Eärnil
- Eärnil II r. 1945–2043. Was given the crown after a year of rule by the Steward Pelendur. A descendant of Telumehtar Umbardacil
- Eärnur r. 2043–2050 (probably). Last King of Gondor


Revision [2224]

Edited on 2008-05-20 12:52:06 by SampsaRydman
Additions:
~- Elendil, son of Amandil. He reigned titularly as High King from S.A. 3320–3441. His sons Isildur and Anárion were the co-rulers of Gondor itself (until Anárion's death in S.A. 3440.)
~- Isildur officially ruled Gondor from S.A. 3441–T.A. 2
Deletions:
- Elendil, son of Amandil. He reigned titularly as High King from S.A. 3320–3441. His sons Isildur and Anárion were the co-rulers of Gondor itself (until Anárion's death in S.A. 3440.)
- Isildur officially ruled Gondor from S.A. 3441–T.A. 2


Revision [2223]

Edited on 2008-05-20 12:51:53 by SampsaRydman
Additions:
- Elendil, son of Amandil. He reigned titularly as High King from S.A. 3320–3441. His sons Isildur and Anárion were the co-rulers of Gondor itself (until Anárion's death in S.A. 3440.)
- Isildur officially ruled Gondor from S.A. 3441–T.A. 2
- Meneldil fourth child and son of Anárion reigned T.A. 2–158
- Cemendur r. 158–238
- Eärendil r. 238–324
- Anardil r. 324–411
- Ostoher r. 411–492
- Rómendacil I (Tarostar) r. 491–541
- Turambar r. 541–667
- Atanatar I r. 667–748
- Siriondil r. 748–840
- Tarannon Falastur r. 840–913. First of the Ship-Kings, died childless
- Eärnil I r. 913–936. Nephew of Tarannon
- Ciryandil r. 936–1015
- Hyarmendacil I (Ciryaher) r. 1015–1149. Last of the Ship-Kings
- Atanatar II Alcarin r. 1149–1226
- Narmacil I r. 1226–1294. Second childless King
- Calmacil r. 1294–1304. Younger brother of Narmacil
- Minalcar was crowned as Rómendacil II in 1304, reigned 1304–1366
- Valacar r. 1366–1432
- Vinitharya, crowned as Eldacar reigned 1432–1437
- Castamir usurped the throne during the Kin-strife in 1437, killed in 1447
- Eldacar restored, r. 1447–1490
- Aldamir r. 1490–1540
- Hyarmendacil II (Vinyarion) r. 1540–1621
- Minardil r. 1621–1634
- Telemnar r. 1634–1636. Died in the Great Plague with all his children.
- Tarondor r. 1636–1798. Nephew of Telemnar
- Telumehtar Umbardacil r. 1798–1850
- Narmacil II r. 1850–1856
- Calimehtar r. 1856–1936
- Ondoher r. 1936–1944. Died in battle with his two sons
- Eärnil II r. 1945–2043. Was given the crown after a year of rule by the Steward Pelendur. A descendant of Telumehtar Umbardacil
- Eärnur r. 2043–2050 (probably). Last King of Gondor
Deletions:
# Elendil, son of Amandil. He reigned titularly as High King from S.A. 3320–3441. His sons Isildur and Anárion were the co-rulers of Gondor itself (until Anárion's death in S.A. 3440.)
# Isildur officially ruled Gondor from S.A. 3441–T.A. 2
# Meneldil fourth child and son of Anárion reigned T.A. 2–158
# Cemendur r. 158–238
# Eärendil r. 238–324
# Anardil r. 324–411
# Ostoher r. 411–492
# Rómendacil I (Tarostar) r. 491–541
# Turambar r. 541–667
# Atanatar I r. 667–748
# Siriondil r. 748–840
# Tarannon Falastur r. 840–913. First of the Ship-Kings, died childless
# Eärnil I r. 913–936. Nephew of Tarannon
# Ciryandil r. 936–1015
# Hyarmendacil I (Ciryaher) r. 1015–1149. Last of the Ship-Kings
# Atanatar II Alcarin r. 1149–1226
# Narmacil I r. 1226–1294. Second childless King
# Calmacil r. 1294–1304. Younger brother of Narmacil
# Minalcar was crowned as Rómendacil II in 1304, reigned 1304–1366
# Valacar r. 1366–1432
# Vinitharya, crowned as Eldacar reigned 1432–1437
# Castamir usurped the throne during the Kin-strife in 1437, killed in 1447
# Eldacar restored, r. 1447–1490
# Aldamir r. 1490–1540
# Hyarmendacil II (Vinyarion) r. 1540–1621
# Minardil r. 1621–1634
# Telemnar r. 1634–1636. Died in the Great Plague with all his children.
# Tarondor r. 1636–1798. Nephew of Telemnar
# Telumehtar Umbardacil r. 1798–1850
# Narmacil II r. 1850–1856
# Calimehtar r. 1856–1936
# Ondoher r. 1936–1944. Died in battle with his two sons
# Eärnil II r. 1945–2043. Was given the crown after a year of rule by the Steward Pelendur. A descendant of Telumehtar Umbardacil
# Eärnur r. 2043–2050 (probably). Last King of Gondor


Revision [2222]

Edited on 2008-05-20 12:51:17 by SampsaRydman
Additions:
# Elendil, son of Amandil. He reigned titularly as High King from S.A. 3320–3441. His sons Isildur and Anárion were the co-rulers of Gondor itself (until Anárion's death in S.A. 3440.)
# Isildur officially ruled Gondor from S.A. 3441–T.A. 2
# Meneldil fourth child and son of Anárion reigned T.A. 2–158
# Cemendur r. 158–238
# Eärendil r. 238–324
# Anardil r. 324–411
# Ostoher r. 411–492
# Rómendacil I (Tarostar) r. 491–541
# Turambar r. 541–667
# Atanatar I r. 667–748
# Siriondil r. 748–840
# Tarannon Falastur r. 840–913. First of the Ship-Kings, died childless
# Eärnil I r. 913–936. Nephew of Tarannon
# Ciryandil r. 936–1015
# Hyarmendacil I (Ciryaher) r. 1015–1149. Last of the Ship-Kings
# Atanatar II Alcarin r. 1149–1226
# Narmacil I r. 1226–1294. Second childless King
# Calmacil r. 1294–1304. Younger brother of Narmacil
* Minalcar his son ruled as Prince-regent from 1240–1304
# Minalcar was crowned as Rómendacil II in 1304, reigned 1304–1366
# Valacar r. 1366–1432
# Vinitharya, crowned as Eldacar reigned 1432–1437
# Castamir usurped the throne during the Kin-strife in 1437, killed in 1447
# Eldacar restored, r. 1447–1490
# Aldamir r. 1490–1540
# Hyarmendacil II (Vinyarion) r. 1540–1621
# Minardil r. 1621–1634
# Telemnar r. 1634–1636. Died in the Great Plague with all his children.
# Tarondor r. 1636–1798. Nephew of Telemnar
# Telumehtar Umbardacil r. 1798–1850
# Narmacil II r. 1850–1856
# Calimehtar r. 1856–1936
# Ondoher r. 1936–1944. Died in battle with his two sons
* Fíriel daughter of Ondoher; wife of Arvedui, King of Arthedain. According to the ancient law of Númenor, she could succeed, but instead the crown was given to Eärnil
# Eärnil II r. 1945–2043. Was given the crown after a year of rule by the Steward Pelendur. A descendant of Telumehtar Umbardacil
# Eärnur r. 2043–2050 (probably). Last King of Gondor


Revision [2221]

Edited on 2008-05-20 12:34:30 by SampsaRydman
Additions:
Kerrotaan, että ''Meneldil'' oli Keski-maan viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondorin]] käskynhaltijan.
Meneldilin aikana kuoli Isildurin kiroama Valkoisten vuorten viimeinen kuningas **Morthec Gruan**. //Daen coentis// -kansan valtakunta hajosi ja [[Lamedon Lamedonin]] alamaat liitettin Gondoriin. Ylämaat pysyivät yhä itsenäisinä satojen vuosien ajan ennen joutumistaan [[Belfalas Belfalasin suuriruhtinaskunnan ]] alaisuuteen. Meneldil hallitsi Gondoria sataviisikymmentäkuusi vuotta.
=====Turambar (541-667)=====
**"Kohtalon herra". Syntyi Osgiliathissa 397, kuoli Minas Anorissa 667. Eli kaikkiaan 270 vuotta.**
''Atanatar'' nousi valtaan isänsä menehtymisen jälken vuonna 667. [[Gondor Gondorin]] kymmenes kuningas oli heikkotahtoinen ja hänen aikanaan suursukujen muodostama ylimysneuvosto sai vallan maassa. Kysymys kansalaisoikeuksista repi kansakuntaa sisältäpäin. Kansalaisuus oli sidottu verenperimään, mutta ero //dúnedainin// ja rahvaan välillä oli hämärtymässä. Ylimysneuvosto pyrki rajoittamaan puoliveristen pääsyä poliittiseen elämään. Puoliverisistä käsityöläisistä ja ammatinharjoittajista koostuva keskimmäinen kasti taas pyrki välttämään veronalaisuuden ja osallistumaan päätöksentekoon.
Unionistit kaavailivat heikosta Atanatarista kaikkien siirtokuntien yhteistä kuningasta. Gondorissa unionia ajoi //Pelargirin Liiga//. Bellakarin hallitsija **Zimrukhôr** ja ylähuone //Bâitha// hyväksyivät tämän ns. //Nílûlondên unionin// pelargirilaisten kanssa. Kuninkaan muuttuminen pysyvästi pelkäksi sakraaliseksi keulakuvaksi löyhässä merellisessä liittovaltiossa olisi vahvistunut ylimystön asemaa entisestään. Heitä vastustivat Kiivailijat, jotka olivat puhdasoppisia Uskollisia ja kielsivät kaiken yhteistyön Porosin eteläpuolella asuvien nk. //mustien númenorilaisten// kanssa. Myös [[Umbar Umbarissa]] taisteltiin. Valta merikaupungissa oli siirtynyt diumvireiltä Suurelle Oligarkialle ja koko siirtokuntaa uhkasi hajoaminen mitättömiin pikkuruhtinaskuntiin.
Atanatar hallitsi [[Gondor Gondoria]] kahdeksankymmentä yksi vuotta. Hänen kuolemansa päätti Unionistien ajan. Kiivailijat nousivat hallitsevaan asemaan [[GovadanGondorim Gondorin suuressa neuvostossa]].
=====Siriondil (748-830) =====
**Syntyi Cair Androsissa 570, kuoli Osgiliathissa 830. Eli 260 vuotta.**
Siriondil Atanatarin poika sai nimensä suuren joen Anduinin mukaan. Hän vietti suurimman osan pitkästä elämästään Cair Androsissa Anduinin saarella [[Osgiliath Osgiliathin]] pohjoispuolella. Siriondililla oli kolme lasta, tytär joka naitettiin [[Belfalas Belfalasin]] suuriruhtinaalle
=====Tarannon Falastur (830-913)=====
**Syntyi Osgiliathissa 654 ja kuoli Pelargirissa 913. Eli 259 vuotta.
=====Kuningatar Berúthiel=====
**//Barûthhîn//, syntyi ja kuoli Zimrênzilissä (elinvuodet tuntemattomat).**
Deletions:
Kerrotaan, että ''Meneldil'' oli viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondorin]] käskynhaltijan.
Meneldilin aikana kuoli Isildurin kiroama Valkoisten vuorten viimeinen kuningas **Morthec Gruan**. //Daen coentis// -kansan valtakunta hajosi ja Lamedonin alamaat liitettin Gondoriin. Ylämaat pysyivät yhä itsenäisinä satojen vuosien ajan ennen joutumistaan Belfalasin suuriruhtinaskunnan alaisuuteen. Meneldil hallitsi Gondoria sataviisikymmentäkuusi vuotta.
=====Turambar (Kohtalon herra) (541-667)=====
**Syntyi Osgiliathissa 397, kuoli Minas Anorissa 667. Eli kaikkiaan 270 vuotta.**
''Atanatar'' nousi valtaansa isänsä menehtymisen jälken vuonna 667. Hän oli heikko hallitsija ja hänen aikanaan suursukujen muodostama ylimysneuvosto sai uudelleen vallan maassa. Kysymys kansalaisoikeuksista repi kansakuntaa sisältäpäin. Kansalaisuus oli sidottu verenperimään, mutta ero //dúnedainin// ja rahvaan välillä oli hämärtymässä. Ylimysneuvosto pyrki rajoittamaan puoliveristen pääsyä poliittiseen elämään. Puoliverisistä käsityöläisistä ja ammatinharjoittajista koostuva keskimmäinen kasti taas pyrki välttämään veronalaisuuden ja osallistumaan päätöksentekoon.
Unionistit kaavailivat heikosta Atanatarista kaikkien siirtokuntien yhteistä kuningasta. Gondorissa unionia ajoi Pelargirin liiga, Bellakarin hallitsija **Zimrukhôr** ja ylähuone //Bâitha// hyväksyivät tämän ns. Nílûlondên unionin pelargirilaisten kanssa. Kuninkaan muuttuminen pysyvästi pelkäksi sakraaliseksi keulakuvaksi löyhässä merellisessä liittovaltiossa olisi vahvistunut ylimystön asemaa entisestään. Heitä vastustivat Kiivailijat, jotka olivat puhdasoppisia Uskollisia ja kielsivät kaiken yhteistyön Porosin eteläpuolella asuvien nk. //mustien númenorilaisten// kanssa. Myös [[Umbar Umbarissa]] taisteltiin. Valta merikaupungissa oli siirtynyt diumvireiltä Suurelle Oligarkialle ja koko siirtokuntaa uhkasi hajoaminen mitättömiin pikkuruhtinaskuntiin.
Atanatar hallitsi [[Gondor Gondoria]] kahdeksankymmentä yksi vuotta. Hänen kuolemansa päätti Unionistien ajan. Kiivailijat nousivat hallitsevaan asemaan [[GovadanGondorim Gondorin suuressa neuvostossa]]. Umbar ja Bellakar joutuivat hajaannukseen.
Siriondil 260
Tarannon Falastur 259


Revision [2220]

Edited on 2008-05-20 11:15:10 by SampsaRydman
Additions:
=====Atanatar I (667-748)=====
**//Anattô//, ihmisten isä. Syntyi Osgiliathissa 480, kuoli 748. Eli 268 vuotta.**
''Atanatar'' nousi valtaansa isänsä menehtymisen jälken vuonna 667. Hän oli heikko hallitsija ja hänen aikanaan suursukujen muodostama ylimysneuvosto sai uudelleen vallan maassa. Kysymys kansalaisoikeuksista repi kansakuntaa sisältäpäin. Kansalaisuus oli sidottu verenperimään, mutta ero //dúnedainin// ja rahvaan välillä oli hämärtymässä. Ylimysneuvosto pyrki rajoittamaan puoliveristen pääsyä poliittiseen elämään. Puoliverisistä käsityöläisistä ja ammatinharjoittajista koostuva keskimmäinen kasti taas pyrki välttämään veronalaisuuden ja osallistumaan päätöksentekoon.
Atanatar sen enempää kuin ylimysneuvostokaan ei kyennyt ratkaisemaan ongelmaa, joka johti väkivaltaan ja levottomuuksiin samoihin aikoihin kaikissa Númenorin muinaisissa siirtokunnissa. Kansan kapinoidessa ylimysten välit tiivistyivät. Syntyi pieni, mutta vaikutusvaltainen Unionistien puolue. Unionistit tahtoivat parantaa juovat jotka olivat syntyneet Númenorissa ja yhdistää koko Westernessen heimon - sekä //dúnedain// että //adûnâin// - yhdeksi liittokunnaksi Elrosin dynastian suojissa.
Unionistit kaavailivat heikosta Atanatarista kaikkien siirtokuntien yhteistä kuningasta. Gondorissa unionia ajoi Pelargirin liiga, Bellakarin hallitsija **Zimrukhôr** ja ylähuone //Bâitha// hyväksyivät tämän ns. Nílûlondên unionin pelargirilaisten kanssa. Kuninkaan muuttuminen pysyvästi pelkäksi sakraaliseksi keulakuvaksi löyhässä merellisessä liittovaltiossa olisi vahvistunut ylimystön asemaa entisestään. Heitä vastustivat Kiivailijat, jotka olivat puhdasoppisia Uskollisia ja kielsivät kaiken yhteistyön Porosin eteläpuolella asuvien nk. //mustien númenorilaisten// kanssa. Myös [[Umbar Umbarissa]] taisteltiin. Valta merikaupungissa oli siirtynyt diumvireiltä Suurelle Oligarkialle ja koko siirtokuntaa uhkasi hajoaminen mitättömiin pikkuruhtinaskuntiin.
Atanatar suosi taiteita ja astrologiaa ja jätti varsinaisen hallitsemisen ylimysneuvoston ja käskynhaltijoiden käsiin. Hänen aikanaan rakennettiin tulvien hävittämään [[Pelargir Pelargiriin]] kuninkaallinen observatorio, jossa tehtiin havaintoja säästä, taivaankappaleiden liikkeistä sekä hyvistä ja huonoista ennusmerkeistä. Osgiliathiin rakennettiin suuri teatteri, jossa näyteltiin Edainin historian tärkeimpiä myyttejä.
Atanatar hallitsi [[Gondor Gondoria]] kahdeksankymmentä yksi vuotta. Hänen kuolemansa päätti Unionistien ajan. Kiivailijat nousivat hallitsevaan asemaan [[GovadanGondorim Gondorin suuressa neuvostossa]]. Umbar ja Bellakar joutuivat hajaannukseen.
Deletions:
Atanatar I (667-748)
Syntyi Osgiliathissa 480, kuoli 748. Eli 268 vuotta.


Revision [2219]

Edited on 2008-05-20 00:39:23 by SampsaRydman
Additions:
Ciryaher Hyarmendacil I 250
Atanatar II Alcarin 249
Narmacil I 245
Calmacil 246
Minalcar Rómendacil II 240
Valacar 238
Eldacar Vinitharya 235
Aldamir 210
Vinyarion Hyarmendacil II 230
Minardil (180)
Telemnar Laupea (120)
Tarondor 221
Telumehtar Umbardacil 218
Narmacil II (172)
Calimehtar 200
Ondoher (157)
Eärnil II Siriondilion (160)
Eärnur Eärnilion (122)
Deletions:
Ciryaher Hyarmendacil I
Atanatar II Alcarin
Narmacil I
Calmacil
Minalcar Rómendacil II
Valacar
Eldacar Vinitharya


Revision [2218]

Edited on 2008-05-19 18:49:13 by SampsaRydman
Additions:
Atanatar I (667-748)
Syntyi Osgiliathissa 480, kuoli 748. Eli 268 vuotta.
====MERIKUNINKAIDEN AIKA (750-1050)====
Siriondil 260
Tarannon Falastur 259
Eärnil Purjehtija (200)
Ciryandil (189)
====KULTA-AJASTA KANSALAISSOTIIN (1050-1450)====
Ciryaher Hyarmendacil I
Atanatar II Alcarin
Narmacil I
Calmacil
Minalcar Rómendacil II
Valacar
Eldacar Vinitharya
Castamir
====VASTOINKÄYMISTEN AIKA (1450-1850)====
====KANSAINVAELLUSTEN AIKA (1850-2050)====


Revision [2217]

Edited on 2008-05-19 18:38:31 by SampsaRydman
Additions:
**//Minulzîr//, taivaalle omistautunut. Syntyi Númenorissa T.A. 3318 - kuoli K.A. 158. Eli 281 vuotta.**
Kerrotaan, että ''Meneldil'' oli viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas **Isildur** teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen [[Gondorin]] käskynhaltijan.
Isildur vietti kokonaisen vuoden [[Gondor Gondorissa]] opastaen Meneldiliä tehtäviinsä ja kiertäen hänen kanssaan määrittämässä maan rajat. He hautasivat ''Elendilin'' tuhkan //Amon Anwarin// kukkulalle (Halifirien), jossa hän virallisesti luovutti veljenpojalleen ”Isildurin perinnäistavan” ja Gondorin varakuninkuuden.
Kun Isildur lähti poikineen kohti isänsä valtakuntaa Arnoria, kaukonäköinen Meneldil toivoi hänen joutuvan hankaluuksiin pohjoisessa voidakseen hallita Gondoria mahdollisimman pitkään omissa nimissään. Hän ei kuitenkaan osannut odottaa Isildurin ja hänen kolmen vanhimman poikansa menehtyvän jo matkallaan Kurjenmiekkakenttien taistelussa. Virallinen vallanperijä oli **Elrondin** hoivissa Imladrisissa ollut 11-vuotias ''Valandil'', jota Meneldil ei ollut koskaan edes nähnyt.
Saatuaan uutiset pohjoisesta Meneldil julistautui yksipuolisesti **Pelargirin Liigan** (ns. Vanhan valaliiton) tuella Uskollisten kuninkaaksi Gondorissa, vaikka ylikuninkuus lain mukaan kuuluikin hänen nuorelle serkulleen. Meneldilin arvovalta etelässä oli suuri, eikä paljon nuorempi Valandil uskaltanut koskaan julkisesti kyseenalaistaa Meneldilin tai hänen poikiensa asemaa.
Vahvistaakseen valtaansa Meneldilin jälkeläiset väärensivät ns. //Isildurin lahjakirjan//, jossa he väittivät Isildurin luovuttaneen komentovallan Gondorissa ikuisiksi ajoiksi Meneldilille ja hänen perillisilleen. Siihen vetosi myös [[GovadanGondorim Gondorin Suuri Neuvosto]] (//Alta Heren//) torjuessaan ''Arvedui Viimekuninkaan'' vaateen Gondorin kruunuun.
Meneldilin hallituskautena sepitettiin //Silmarillionissa// viitattu tarina //”Númenorilaisen Atandilin matka maailman ympäri”//, joka kuvaa pisintä gondorilaisten tekemää löytöretkeä. **Atandil**, Anárionin kumppani, teki matkansa yhdellä Anárionin suurista viisimastoisista laivoista. Löydettyään monta uutta mutta kuolemanalaista maata Atandil tuli lopulta Sisemmille Merille ja havainnoi ensimmäisenä Maan pyöreyden.
Meneldilin aikana kuoli Isildurin kiroama Valkoisten vuorten viimeinen kuningas **Morthec Gruan**. //Daen coentis// -kansan valtakunta hajosi ja Lamedonin alamaat liitettin Gondoriin. Ylämaat pysyivät yhä itsenäisinä satojen vuosien ajan ennen joutumistaan Belfalasin suuriruhtinaskunnan alaisuuteen. Meneldil hallitsi Gondoria sataviisikymmentäkuusi vuotta.
=====Cemendur (158-238)=====
**//Dâiruzôr//, maalle omistautunut. Syntyi Osgiliathissa T.A. 3399 - kuoli K.A. 238. Eli 280 vuotta.**
''Cemendur'' nousi valtaan, eli ja hallitsi rauhanomaisesti kahdeksankymmentäkuusi vuotta. Hänen hallituskaudestaan ei ole säilynyt mitään tietoja, eikä hänen aikanaan kronikoihin merkitty mitään merkittäviä tapahtumia.
Cemendur on yksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu [[Osgiliath Osgiliathin]] //Rond Giliathin// suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin [[MinasAnor Minas Anorissa]].
=====Eärendil Cemendurin poika (238-324)=====
**(//Azruzîr//) Syntyi Osgiliathissa 48, kuoli 324. Eli 276 vuotta.**
Meneldilin pojanpoika ''Eärendil'' sai nimensä Eärendil merenkävijän, Elrondin ja Elrosin isän mukaan. Eärendilistä tiedetään hyvin vähän. Gondor eli tuolloin rauhassa. **Arwen** Elrondin tytär syntyi hänen hallitusaikanaan.
Eärendil rakennutti toisen Anduinin yli johtavan suurenmoisen sillan [[Osgiliath Osgiliathiin]]. Romahdettuaan vanhuuttaan 1303 se tunnettiin nimellä //Iant Breithon//, Rikkinäinen Silta, ja siitä tuli yksi Osgiliathin maamerkkejä.
Eärendil on yksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Osgiliathin //Rond Giliathin// suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin [[MinasAnor Minas Anorissa]]. Hän hallitsi [[Gondor Gondoria]] kahdeksankymmentäkuusi vuotta, kuten isänsäkin.
Auringon mukaan nimetty ''Anardil Eärendilin poika'' ehti saada viimeisenä [[Gondor Gondorin]] kuninkaana oppinsa suoraan Númenorissa syntyneeltä Meneldililtä. Hän oli myös viimeinen kuningas, joka asui yksinomaan [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Hän rakennutti Osgiliathiin hyvin säilyneen, nimeään kantavan travertiinisillan Tähtien Salista //Tol Gilthonielille//. Muuten hänen hallituskaudestaan on säilynyt Gondorin arkistoissa hyvin vähän tietoja.
Anardilin aikana kauppa etelään Umbariin ja Bellakariin lisääntyi, mutta välit eteläisiin naapureihin huonontuivat. Vuonna 340 Bellakarin ylähuone //Bâitha// myönsi Nîlûlônin ruhtinaalle **Zimrêbalille** rajattoman vallan, mikä päätti //Bellakarin Liigan// ajan. Zimrêbalin uutta kalenteria ja dualistista uskoa (johon kuului sekä //Eru// että haradilaisten kuunjumalatar //Ladnoca//) pidettiin pohjoisessa vakavana harhaoppina.
Anardil lasketaan yhdeksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Osgiliathin //Rond Giliathin// suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin [[MinasAnor Minas Anorissa]]. Anardil hallitsi [[Gondor Gondoria]] kahdeksankymmentäseitsemän vuotta.
=====Ostoher (411-492)=====
**//Kadurbâr//, kaupunkien herra. Syntyi Osgiliathissa 222, kuoli 492. Eli 270 vuotta.**
[[Gondor Gondorin]] seitsemäs hallitsija sai syntymässään nimen ''Anardilion Elendili''. Kuninkaana hän omaksui kuitenkin nimen ''Ostoher'', kaupunkien herra. Hänen edeltäjänsä Meneldilin jälkeen olivat tyytyneet Gondorin kuninkaiden sakraaliin rooliin, mutta Ostoher oli tarmokas mies ja intohimoinen rakentaja, joka kehitti sekä Gondorin kaupunkeja että tieverkostoa.
Hän ei viihtynyt [[Osgiliath Osgiliathin]] epäterveellisessä suoilmastossa vaan ryhtyi vuonna 420 rakennuttamaan kesäpalatsiaan Mindolluinin vuoren katveeseen, paikalle jossa Anárion oli pitänyt omaa talouttaan. Daen-kansan kapinoitua [[Lamedon Lamedonissa]] ja [[Calenardhon Calenardhonissa]] hän linnoitti paikan valloittamattomin muurein. [[MinasAnor Minas Anorin]] ensimmäisen linnan rakentaminen kesti kymmenen vuotta. Tästä lähtien Ostoher vietti kaikki kesänsä [[MinasAnor Minas Anorissa]] ja niin tekivät myös useimmat hänen perillisistään.
Ostoherin toinen tärkeä rakennusprojekti oli [[GovadanGondorim Gondorin suuren neuvoston]] kokoussali //Rond Giliath// [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Salit koristeltiin upeiden mosaiikkien lisäksi Anárionia ja Isilduria esittävin jättimäisin marmoripatsain, jotka olivat myöhemmin esikuvina [[Argonath Argonathin pylväitä]] suunniteltaessa. //Rond Giliathin// rakennustyöt saatettiin loppuun vasta sata vuotta myöhemmin ''Tarostar Romendacil I'':n aikana.
Ostoherin hallituskauden loppupuolella itäläiset ilmestyivät ensi kerran Gondorin rajoille. Kulkutaudit ja nälänhätä ajoi //urgath//-heimon muuttamaan Mistrandin alueelta //Talath Harrochiin// Tuhkavuorten katveeseen. Sagath- ja urgath-heimojen välisessä sodassa (485-488) voimistuneet urgathit ajoivat sagath-itäläiset kauemmas länteen, Dagorladin tienoille asti, josta he tekivät ryöstöretkiä [[Ithilien Ithilieniin]]. Koska vanha ja raihnainen Ostoher kävi tuolloin jo kolmatta sataa, hän nimitti poikansa ''Tarostarin'' sotavoimien päälliköksi vuonna 490.
Tarostar onnistui työntämään itäläiset pois Ithilienistä, mutta Ostoher ei koskaan ehtinyt nähdä poikansa lopullista voittoa. Hän ehti kuitenkin pystyttää itäläisten kukistamisen kunniaksi mahtavan pylvään [[Osgiliath Osgiliathiin]]. Ostoherin kunniapylväs, jonka huipulla oli kuningasta //Tilionina// esittänyt hopeoitu jättiläispatsas, vihittiin virallisesti Ostoherin kuoleman jälkeen keväällä 493. Patsas seisoi //Men Brannonilla// aina vuoteen 1437 asti, jolloin se vaurioitui pahasti tulipalossa. **Castamir Anastaja** korvasi tuhoutuneen Tilion-patsaan kultaisella pienoislaivalla, jonka **Eldacar** myöhemmin sulatti harkoiksi. Vaurioitunut, mustunut ja hieman vino pylväs jäi Osgiliathin raunioiden keskelle.
Ostoher lasketaan yhdeksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu //Rond Giliathin// suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin [[MinasAnor Minas Anorissa]]. Ostoher hallitsi [[Gondor Gondoria]] kahdeksankymmentäyksi vuotta.
Tarostar ehti nähdä isoisoisänsä Eärendilin, Anardilin ja Ostoherin pitkät hallituskauden ennen sai päähänsä siivitetyn kruunun palattuaan suoraan taistelukentältä isänsä hautajaisiin [[Osgiliath Osgiliathissa]]. Kauaa hän ei pääkaupungissa viihtynyt, sillä sota vaati Tarostarin takaisin pohjoiseen puolustamaan [[Gondor Gondoria]] idän villejä heimoja vastaan.
Tarostar oli luonteeltaan vakavamielinen, syvämietteinen ja huolellinen mies, joka antoi paljon painoa linnoituksille ja pysyville puolustusasemille. Sodasta itäläisiä vastaan tuli pitkä ja vaikea. Se kesti kaikkiaan kymmenen vuotta, jonka lopuksi Gondorin armeija onnistui työntämään sagathit aina Itäraivioon asti.
Tarostarin järjestelmällisesti johtama gondorilainen jalkaväki ei kuitenkaan kyennyt pakottamaan nopeilla hevosilla liikkuvia itäläisiä ratsumiehiä ratkaisevaan taisteluun, ja ryöstely jatkui sodan päättymisenkin jälkeen vain hieman pienemmässä mittakaavassa. Tarostar katsoi kuitenkin tilanteen rauhoittuneen niin että hän saattoi palata takaisin [[Osgiliath Osgiliathiin]] viettämään triumfia. Hän otti itselleen kunnianimen //Rómendacil//, Idänvoittaja.
Koska itäläisten voima oli jäänyt murskaamatta, rauhasta ei tullut pysyvä. Seuraavan sukupolven aikana sagath-heimolaiset liittoutuivat sukulaistensa urgathien kanssa vastustaakseen pohjalaisten //ehwathrumien// levittäytymistä [[Rhovanion Rhovanionin]] laitumille. 540 suurkuningas **Caros** yhdisti sekä sagathit että urgathit yhdeksi valtakunnaksi. Hän alisti valtaansa ensin ehwathrumit ja hyökkäsi sitten koko voimallaan [[Ithilien Ithilieniin]].
Vanha Rómendacil ratsasti heti pohjoiseen kohtaamaan itäläiset. Ratkaiseva taistelu käytiin Ephel Dúathin varjossa Henneth Annûnissa, jossa sekä Rómendacil että hänen kaartinsa kaatuivat. Rómendacilin poika ''Turambar'' otti armeijan komentoonsa.
Tarostar Rómendacil lasketaan viimeiseksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu //Rond Giliathin// suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin [[MinasAnor Minas Anorissa]]. Hän hallitsi [[Gondor Gondoria]] neljäkymmentäyhdeksän vuotta.
Rómendacil I:n poika ''Turambar'' sai [[Gondor Gondorin]] siivitetyn kruunun suoraan isänsä verisestä päästä. Hän muistutti suurempaa kaimaansa siinä, että myös Turambar Tarostarin poika oli luonteeltaan kiivas ja arvaamaton. Hänellä oli myös isänsä ankarat piirteet.
Saavutettuaan suuren voittonsa Turambar ei suinkaan jäänyt lepäämään laakereillaan. Hän ajoi vihollisia kauas Talath Harrochin poikki itään, jossa hän ystävystyi ja liittoutui ehwathrumi-kansan pohjalaisten ruhtinaiden kanssa. Sagath- ja urgath-heimot joko hävitettiin, ajettiin takaisin etelä-Rhûniin tai asutettiin maanviljelijöinä Anduinin länsipuolelle. Turambar perusti //Barad Rómendacilin// linnan ja kaupungin valvomaan voittomaataan, joka liitettiin Gondoriin [[DorRhunen Dor Rhûnenin]] territoriona. Loput [[Rhovanion Rhovanionista]] hän luovutti pohjalaisten ruhtinaille.
Turambarin aikana gondorilaisten huomio oli pääasiassa idässä. Rauhan tultua gondorilaiset kauppiaat saattoivat matkustaa turvallisesti yhä kauemmaksi itään aina //Folyawuldan// maahan asti. Tähän aikaan tarinat ”Dorwinionin” viinimaasta ja Rhûnin sisäjärvestä alkoivat kierrellä [[Gondor Gondorissa]] suurta innostusta aiheuttaen.
Voittojensa kunniaksi Turambar rakennutti pääkaupunkiin [[Osgiliath Osgiliathiin]] nimeään kantavan pylväskäytävien ympäröimän pyörötorin. Sen keskelle pystytettiin hänen 30 metriä korkea marmorinen kunniapylväänsä, jota kiertävään friisiin on kuvattu molemmat sodat itäläisiä vastaan. Tori avattiin suurin juhlallisuuksin vuonna 566.
Vuonna 585 Turambar aloitti itään vievän //Men Rhûnenin// rakennustyöt ja perusti //Thorontirin// Gondorin itäisimmäksi kaupungiksi. Kuningas viihtyi mielellään idässä, metsästäen Rhûnin villikarjaa ja vieraillen liittolaisheimojensa päälliköiden vieraana Burh Armenrikissa. Turambarin hallituskauden viimeiset vuosikymmenet olivat ulkoisesti rauhallista aikaa, mutta tyytymättömyys kyti rannikon asukkaiden keskuudessa.
Deletions:
**Minulzîr, taivaalle omistautunut. Syntyi Númenorissa T.A. 3318 - kuoli K.A. 158. Eli 281 vuotta.**
Kerrotaan, että Meneldil oli viimeinen Númenorissa syntynyt mies - saaren upotessa hän oli vasta kaksivuotias. Maanpaon valtakuntien rakentamisen aikaan hän oli suhteellisen merkityksetön nuori aatelinen, kruununperimysjärjestyksessä vasta seitsemäs. Sanotaan, että hän oli kaukonäköinen mies, joka ei paljastanut ajatuksiaan. Dúnedainin ylikuningas Isildur teki hänestä isänsä kuoleman jälkeen Gondorin käskynhaltijan.
Isildur vietti kokonaisen vuoden Gondorissa opastaen Meneldiliä tehtäviinsä ja kiertäen hänen kanssaan määrittämässä maan rajat. He hautasivat Elendilin tuhkan Amon Anwarin kukkulalle (Halifirien), jossa hän virallisesti luovutti veljenpojalleen ”Isildurin perinnäistavan” ja Gondorin varakuninkuuden.
Kun Isildur lähti poikineen kohti isänsä valtakuntaa Arnoria, kaukonäköinen Meneldil toivoi hänen joutuvan hankaluuksiin pohjoisessa voidakseen hallita Gondoria mahdollisimman pitkään omissa nimissään. Hän ei kuitenkaan osannut odottaa Isildurin ja hänen kolmen vanhimman poikansa menehtyvän jo matkallaan Kurjenmiekkakenttien taistelussa. Virallinen vallanperijä oli Elrondin hoivissa Imladrisissa ollut 11-vuotias Valandil, jota Meneldil ei ollut koskaan edes nähnyt.
Saatuaan uutiset pohjoisesta Meneldil julistautui yksipuolisesti Pelargirin Liigan (ns. Vanhan valaliiton) tuella Uskollisten kuninkaaksi Gondorissa, vaikka ylikuninkuus lain mukaan kuuluikin hänen nuorelle serkulleen. Meneldilin arvovalta etelässä oli suuri, eikä paljon nuorempi Valandil uskaltanut koskaan julkisesti kyseenalaistaa Meneldilin tai hänen poikiensa asemaa.
Vahvistaakseen valtaansa Meneldilin jälkeläiset väärensivät ns. Isildurin lahjakirjan, jossa he väittivät Isildurin luovuttaneen komentovallan Gondorissa ikuisiksi ajoiksi Meneldilille ja hänen perillisilleen. Siihen vetosi myös Gondorin Suuri Neuvosto (Govadan Gondorim) torjuessaan Arvedui Viimekuninkaan vaateen Gondorin kruunuun.
Meneldilin hallituskautena sepitettiin Silmarillionissa viitattu tarina ”Númenorilaisen Atandilin matka maailman ympäri”, joka kuvaa pisintä gondorilaisten tekemää löytöretkeä. Atandil, Anárionin kumppani, teki kuuluisan matkansa yhdellä Anárionin suurista viisimastoisista laivoista. Löydettyään monta uutta kuumaa mutta kuolemanalaista maata Atandil tuli lopulta Sisemmille Merille ja havainnoi ensimmäisenä Maan pyöreyden.
Meneldilin aikana kuoli Isildurin kiroama Valkoisten vuorten viimeinen kuningas Morthec Gruan. Daen coentis -kansan valtakunta hajosi ja Lamedonin alamaat liitettin Gondoriin. Ylämaat pysyivät yhä itsenäisinä satojen vuosien ajan ennen joutumistaan Belfalasin suuriruhtinaskunnan alaisuuteen. Meneldil hallitsi Gondoria sataviisikymmentäkuusi vuotta.
=====Cemendur (Dâiruzôr, maalle omistautunut) (158-238)=====
**Syntyi Osgiliathissa T.A. 3399 - kuoli K.A. 238. Eli 280 vuotta.**
Cemendur nousi valtaan, eli ja hallitsi rauhanomaisesti kahdeksankymmentäkuusi vuotta. Hänen hallituskaudestaan ei ole säilynyt mitään tietoja, eikä hänen aikanaan kronikoihin merkitty mitään merkittäviä tapahtumia.
Cemendur on yksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Osgiliathin Rond Giliathin suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin Minas Anorissa.
=====Eärendil Cemendurin poika (Azruzîr) (238-324)=====
**Syntyi Osgiliathissa 48, kuoli 324. Eli 276 vuotta.**
Meneldilin pojanpoika Eärendil sai nimensä Eärendil merenkävijän, Elrondin ja Elrosin isän mukaan. Eärendilistä tiedetään hyvin vähän. Gondor eli tuolloin rauhassa. Arwen Elrondin tytär syntyi hänen hallitusaikanaan.
Eärendil rakennutti toisen Anduinin yli johtavan suurenmoisen sillan Osgiliathiin. Romahdettuaan vanhuuttaan 1303 se tunnettiin nimellä Iant Breithon, Rikkinäinen Silta, ja siitä tuli yksi Osgiliathin maamerkkejä.
Eärendil on yksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Osgiliathin Rond Giliathin suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin Minas Anorissa. Hän hallitsi Gondoria kahdeksankymmentäkuusi vuotta, kuten isänsäkin.
Auringon mukaan nimetty Anardil Eärendilin poika ehti saada viimeisenä Gondorin kuninkaana oppinsa suoraan Númenorissa syntyneeltä Meneldililtä. Hän oli myös viimeinen kuningas, joka asui yksinomaan Osgiliathissa. Hän rakennutti Osgiliathiin hyvin säilyneen, nimeään kantavan travertiinisillan Tähtien Salista Tol Gilthonielille. Muuten hänen hallituskaudestaan on säilynyt Gondorin arkistoissa hyvin vähän tietoja.
Anardilin aikana kauppa etelään Umbariin ja Bellakariin lisääntyi, mutta välit eteläisiin naapureihin huonontuivat. Vuonna 340 Bellakarin ylähuone Bâitha myönsi Nîlûlônin ruhtinaalle Zimrêbalille rajattoman vallan, mikä päätti Bellakarin Liigan ajan. Zimrêbalin uutta kalenteria ja dualistista uskoa (johon kuului sekä Eru että haradilaisten kuunjumalatar Ladnoca) pidettiin pohjoisessa vakavana harhaoppina.
Anardil lasketaan yhdeksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Osgiliathin Rond Giliathin suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin Minas Anorissa. Anardil hallitsi Gondoria kahdeksankymmentäseitsemän vuotta.
=====Ostoher (Kadurbâr, kaupunkien herra) (411-492)=====
**Syntyi Osgiliathissa 222, kuoli 492. Eli 270 vuotta.**
Gondorin seitsemäs hallitsija sai syntymässään nimen Anardilion Elendili. Kuninkaana hän omaksui kuitenkin nimen Ostoher, kaupunkien herra. Hänen edeltäjänsä Meneldilin jälkeen olivat tyytyneet Gondorin kuninkaiden sakraaliin rooliin, mutta Ostoher oli tarmokas mies ja intohimoinen rakentaja, joka kehitti sekä Gondorin kaupunkeja että tieverkostoa.
Hän ei viihtynyt Osgiliathin epäterveellisessä suoilmastossa vaan ryhtyi vuonna 420 rakennuttamaan kesäpalatsiaan Mindolluinin vuoren katveeseen, paikalle jossa Anárion oli pitänyt omaa talouttaan. Daen-kansan kapinoitua Lamedonissa ja Calenardhonissa hän linnoitti paikan valloittamattomin muurein. Minas Anorin linnan rakentaminen kesti kymmenen vuotta. Tästä lähtien Ostoher vietti kaikki kesänsä Minas Anorissa ja niin tekivät myös useimmat hänen perillisistään.
Ostoherin toinen tärkeä rakennusprojekti oli Gondorin suuren neuvoston kokoussali Rond Giliath Osgiliathissa. Salit koristeltiin upeiden mosaiikkien lisäksi Anárionia ja Isilduria esittävin jättimäisin marmoripatsain, jotka olivat myöhemmin esikuvina Argonathin pylväitä suunniteltaessa. Rond Giliathin rakennustyöt saatettiin loppuun vasta sata vuotta myöhemmin Tarostar Romendacil I:n aikana.
Ostoherin hallituskauden loppupuolella itäläiset ilmestyivät ensi kerran Gondorin rajoille. Kulkutaudit ja nälänhätä ajoi urgath-heimon muuttamaan Mistrandin alueelta Talath Harrochiin Tuhkavuorten katveeseen. Sagath- ja urgath-heimojen välisessä sodassa (485-488) voimistuneet urgathit ajoivat sagath-itäläiset kauemmas länteen, Dagorladin tienoille asti, josta he tekivät ryöstöretkiä Ithilieniin. Koska vanha ja raihnainen Ostoher kävi tuolloin jo kolmatta sataa, hän nimitti poikansa Tarostarin sotavoimien päälliköksi vuonna 490.
Tarostar onnistui työntämään itäläiset pois Ithilienistä, mutta Ostoher ei koskaan ehtinyt nähdä poikansa lopullista voittoa. Hän ehti kuitenkin pystyttää itäläisten kukistamisen kunniaksi mahtavan pylvään Osgiliathiin. Ostoherin kunniapylväs, jonka huipulla oli kuningasta Tilionina esittänyt hopeoitu jättiläispatsas, vihittiin virallisesti Ostoherin kuoleman jälkeen keväällä 493. Patsas seisoi Men Brannonilla aina vuoteen 1437 asti, jolloin se vaurioitui pahasti tulipalossa. Castamir Anastaja korvasi tuhoutuneen Tilion-patsaan kultaisella pienoislaivalla, jonka Eldacar myöhemmin sulatti harkoiksi. Vaurioitunut, mustunut ja hieman vino pylväs jäi Osgiliathin raunioiden keskelle.
Ostoher lasketaan yhdeksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Rond Giliathin suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin Minas Anorissa. Ostoher hallitsi Gondoria kahdeksankymmentäyksi vuotta.
Tarostar ehti nähdä eläissään isoisoisänsä Eärendilin, Anardilin ja Ostoherin hallitukset ennen kuin hän sai Siivitetyn Kruunun palattuaan suoraan taistelukentältä isänsä hautajaisiin Osgiliathissa. Kauaa hän ei ehtinyt pääkaupungissa viihtyä, sillä sota vaati Tarostarin takaisin pohjoiseen puolustamaan Gondoria idän villejä heimoja vastaan.
Tarostar oli luonteeltaan vakavamielinen, syvämietteinen ja huolellinen mies, joka antoi paljon painoa linnoituksille ja pysyville puolustusasemille. Sodasta itäläisiä vastaan tuli pitkä ja vaikea. Se kesti kaikkiaan kymmenen vuotta, jonka lopuksi Gondorin armeija onnistui työntämään sagathit Itäraivioon.
Tarostarin järjestelmällisesti johtama gondorilainen jalkaväki ei kuitenkaan kyennyt pakottamaan nopeilla hevosilla liikkuvia itäläisiä ratsumiehiä ratkaisevaan taisteluun, ja ryöstely jatkui sodan päättymisenkin jälkeen vain hieman pienemmässä mittakaavassa. Tarostar katsoi kuitenkin tilanteen rauhoittuneen niin että hän saattoi palata takaisin Osgiliathiin viettämään triumfia. Hän otti itselleen kunnianimen Rómendacil, Idänvoittaja.
Koska itäläisten voima oli jäänyt murskaamatta, rauhasta ei tullut pysyvä. Seuraavan sukupolven aikana sagath-heimolaiset liittoutuivat sukulaistensa urgathien kanssa vastustaakseen pohjalaisten ehwathrumien levittäytymistä Rhovanionin laitumille. 540 suurkuningas Caros yhdisti sekä sagathit että urgathit yhdeksi valtakunnaksi. Hän alisti valtaansa ensin ehwathrumit ja hyökkäsi sitten koko voimallaan Ithilieniin.
Vanha Rómendacil ratsasti heti pohjoiseen kohtaamaan itäläiset. Ratkaiseva taistelu käytiin Ephel Dúathin varjossa Henneth Annûnissa, jossa sekä Rómendacil että hänen kaartinsa kaatuivat. Rómendacilin poika Turambar otti armeijan komentoonsa.
Tarostar Rómendacil lasketaan viimeiseksi kuudesta vanhurskaasta kuninkaasta, jotka on kuvattu Rond Giliathin suurin tammiportteihin ja niiden myöhempiin kopioihin Minas Anorissa. Hän hallitsi Gondoria neljäkymmentäyhdeksän vuotta.
Rómendacil I:n poika Turambar sai Gondorin siivitetyn kruunun suoraan isänsä verisestä päästä. Hän muistutti suurempaa kaimaansa siinä, että myös Turambar Tarostarin poika oli luonteeltaan kiivas ja arvaamaton. Hänellä oli myös isänsä ankarat piirteet.
Saavutettuaan suuren voittonsa Turambar ei suinkaan jäänyt lepäämään laakereillaan. Hän ajoi vihollisia kauas Talath Harrochin poikki itään, jossa hän ystävystyi ja liittoutui Ehwathrumi-kansan pohjalaisten ruhtinaiden kanssa. Sagath- ja urgath-heimot joko hävitettiin, ajettiin takaisin etelä-Rhûniin tai asutettiin maanviljelijöinä Anduinin länsipuolelle. Turambar perusti Barad Rómendacilin linnan ja kaupungin valvomaan voittomaataan, joka liitettiin Gondoriin Dor Rhûnenin territoriona. Loput Rhovanionista hän luovutti pohjalaisten ruhtinaille.
Turambarin aikana gondorilaisten huomio oli pääasiassa idässä. Rauhan tultua gondorilaiset kauppiaat saattoivat matkustaa turvallisesti yhä kauemmaksi itään aina Folyawuldan maahan asti. Tähän aikaan tarinat ”Dorwinionin” viinimaasta ja Rhûnin sisäjärvestä alkoivat kierrellä Gondorissa suurta innostusta aiheuttaen.
Voittojensa kunniaksi Turambar rakennutti pääkaupunkiin Osgiliathiin nimeään kantavan pylväskäytävien ympäröimän pyörötorin. Sen keskelle pystytettiin hänen 30 metriä korkea marmorinen kunniapylväänsä, jota kiertävään friisiin on kuvattu molemmat sodat itäläisiä vastaan. Tori avattiin suurin juhlallisuuksin vuonna 566.
Vuonna 585 Turambar aloitti itään vievän Men Rhûnenin rakennustyöt ja perusti Thorontirin Gondorin itäisimmäksi kaupungiksi. Kuningas viihtyi mielellään idässä, metsästäen Rhûnin villikarjaa ja vieraillen liittolaisheimojensa päälliköiden vieraana Burh Armenrikissa. Turambarin hallituskauden viimeiset vuosikymmenet olivat ulkoisesti rauhallista aikaa, mutta tyytymättömyys kyti rannikon asukkaiden keskuudessa.


Revision [2216]

Edited on 2008-05-19 18:19:13 by SampsaRydman
Additions:
>>""<div style="width: 270px; text-align: justify"><IMG SRC="http://www.lindefirion.net/images/KingsOfMen.jpg" WIDTH="270" HEIGHT="327" border=0><BR>
Deletions:
>>""<div style="width: 270px; text-align: justify"><IMG SRC="http://www.lindefirion.net/images/KingsOfMen.jpg" WIDTH="270" HEIGHT="327" ALT="" border=0><BR>


Revision [2215]

Edited on 2008-05-19 18:19:01 by SampsaRydman
Additions:
>>""<div style="width: 270px; text-align: justify"><IMG SRC="http://www.lindefirion.net/images/KingsOfMen.jpg" WIDTH="270" HEIGHT="327" ALT="" border=0><BR>
Merikuninkaiden aikana Gondorin hallitsijat herättivät uudelleen eloon númenorilaisten tradition ja vaativat itselleen "ihmisten kuninkaan" ja "Keski-maan valtiaan" titteleitä (quenyaksi <I>Tar-Heruambar</I>).</div>"">>======Gondorin kuningasannaalit======
Deletions:
>><div style="width: 270px; text-align: justify"><IMG SRC="http://www.lindefirion.net/images/KingsOfMen.jpg" WIDTH="270" HEIGHT="327" ALT="" border=0><BR>
Merikuninkaiden aikana Gondorin hallitsijat herättivät uudelleen eloon númenorilaisten tradition ja vaativat itselleen "ihmisten kuninkaan" ja "Keski-maan valtiaan" titteleitä (quenyaksi <I>Tar-Heruambar</I>).</div>>>======Gondorin kuningasannaalit======


Revision [2214]

Edited on 2008-05-19 18:18:51 by SampsaRydman
Additions:
>><div style="width: 270px; text-align: justify"><IMG SRC="http://www.lindefirion.net/images/KingsOfMen.jpg" WIDTH="270" HEIGHT="327" ALT="" border=0><BR>
Merikuninkaiden aikana Gondorin hallitsijat herättivät uudelleen eloon númenorilaisten tradition ja vaativat itselleen "ihmisten kuninkaan" ja "Keski-maan valtiaan" titteleitä (quenyaksi <I>Tar-Heruambar</I>).</div>>>======Gondorin kuningasannaalit======
Deletions:
>>{{image url="images/KingsOfMen.jpg"}}Merikuninkaiden aikana Gondorin hallitsijat herättivät uudelleen eloon númenorilaisten tradition ja vaativat itselleen "ihmisten kuninkaan" ja "Keski-maan valtiaan" titteleitä (quenyaksi Tar-Heruambar).>>======Gondorin kuningasannaalit======


Revision [2213]

Edited on 2008-05-19 18:17:14 by SampsaRydman
Additions:
>>{{image url="images/KingsOfMen.jpg"}}Merikuninkaiden aikana Gondorin hallitsijat herättivät uudelleen eloon númenorilaisten tradition ja vaativat itselleen "ihmisten kuninkaan" ja "Keski-maan valtiaan" titteleitä (quenyaksi Tar-Heruambar).>>======Gondorin kuningasannaalit======
Deletions:
======Gondorin kuningasannaalit======


Revision [2212]

The oldest known version of this page was created on 2008-05-19 18:15:49 by SampsaRydman
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki