Argond
Kaupunki Cardolanissa Dol Caladirin maakunnassa
Argond
Argond, Joen Valtiattaren linna
 (image: http://wiki.lindefirion.net/images/Argond1.png)
Dúnedainin raunioita
 (image: http://wiki.lindefirion.net/images/Argond2.png)
Kuninkaalan kartano ja linna

Kuninkaala

Asukasluku: 3300
Kartano: Argond
Kihlakunta: Balsîr
Veronalaisuus: Dol Caladirin kreivi

Tunnettuja asukkaita

Joen Valtiatar, Finduilas III
Dagobert, pehtoori
Dol Caladir

Argond


Argond (S. "Mahtava kivi") on linnoitus ja kaupunki eteläisessä Cardolanissa, Dol Caladirin kreivikunnan pääkaupunki ja sen ruhtinaiden koti. Argond sijaitsee 40 virstaa ylävirtaan Gwathlólta ja 90 virstaa Tharbadista länteen suurta kuninkaantietä pitkin, joka kulkee koko Cardolanin halki Tharbadista Rankkivuon suulle. Sijaintinsa tähden kaupunki tunnetaan paremmin yleiskielisellä nimellään Kuninkaala. Suotuisan sijaintinsa ja terveellisen ilmastonsa tähden se on rutosta ja sodista huolimatta säilyttänyt vanhan asukastiheytensä aikana jolloin useimmat muut Cardolanin kaupungit ovat autioituneet. Kolmella ja puolella tuhannella asukkaallaan Kuninkaala on 1600-luvun loppupuolella Dol Caladirin suurin asutuskeskus.

Argondin linna


Dol Caladirin ruhtinaiden koti on koristeellinen, kaksikerroksinen ontto torni kaupungin ulkopuolella kukkulan huipulla. Vauraina aikoina sen graniittijärkäleet vuorattiin kuparilla, jotka nykyisen valtiattaren isän aikana irroitettiin ja myytiin rakkereiden palkkojen maksamiseksi. Torni on rakennettu lujalle kallioperustalle, joten siellä ei ole kellaria. Argondin kestävyyttä piiritystilanteessa ei ole koskaan mitattu tositoimissa, mikä on hämmästyttävää.

Kuninkaalan markkinat


Kuninkaalan kaupungin markkinat järjestetään kolme kertaa vuodessa kolme viikkoa kunkin suurjuhlan jälkeen. Kevätmarkkinat on maaliskuun alussa kevätkylvöjen jälkeen ja keskittyvät turkisten, nahkojen ja villalankojen kauppaan. Kesämarkkinat eli Kuninkaalan Papujuhlat on heinäkuun lopulla pellavan ja papujen sadonkorjuun jälkeen. Ne ovat riehakkaimmat kaikista kolmesta. Syysmarkkinat syyskuun lopussa osuvat yleensä yhteen serkerën, teuraspäivän, kanssa.

Aikaisemmin markkinat olivat kahdeksanpäiväiset, mutta ruton jälkeen kaupankäynnin tyrehdyttyä on siirrytty viettämään viisipäiviä markkinoita. Kevätmarkkinoilla tärkeimmät vaihtotuotteet ovat turkiksia. Halutuimpia ovat oravan, näädän ja jäniksen turkit. Suurin osa turkiksista tuodaan Kuninkaalan markkinoille pohjoisesta Viimavaaroilta ja Itämaasta ja vaihdetaan etelästä tuleviin mausteisiin ja jalometalleihin. Paikalliset tuotteet ovat mitä on jäljellä Cardolanin ennen kukoistaneesta tekstiiliteollisuudesta: Villalankaa, laadukkaita pellava- ja villakankaita ja väriaineita, joita viedään sekä pohjoiseen että etelään.

Kuninkaalan markkinat olivat huipussaan 1200-luvulla. 1500-luvulla toistuvat sodat ruhtinaiden välillä aiheuttivat suuria häriöitä kaupankäyntiin ja useita markkinoita jäi pitämättä. 1600-luvulla rutto ja ja uuden Saralainnin kuningaskunnan Gwathlón suulta kantamat tullit verottivat markkinoiden merkitystä. Dol Caladirin kauppa-alue päätyi Linhirin porvareille, jotka lähettivät laivojaan entiseen Cardolaniin aina kolmannen ajan viimeiselle vuosituhannelle asti. Kuninkaalan markkinoiden asema periytyi Súdurille.

Argondin ruusut


Argond on erityisen kuuluisa ruusuistaan, joita kasvatetaan kaikkialla Kuninkaalan alueella ja myydään suuria määrinä markkina-aikoihin. Ruusuja käytetään raaka-aineena paikallisissa erikoisuuksissa, kuten ruusunterälehtihillo, ruusuhunaja ja Argondin linnan ruusuvanukas. Argondin Linnavuoren punaiset ruusut ovat cardolanilaisessa runoudessa toistuvasti esiintyvä klišee. Myös Dol Caladirin kreivikunnan lipussa on punainen ruusu.

Dol Caladirin lippu

Palvelut


Kuninkaalan kaksi kilpailevaa majataloa sijaitsevat toisiaan vastapäätä Kolmen kreivin torilla. Ne ovat suuria, nelikerroksisia kivitaloja, jotka pystyvät markkina-aikana ruokkimaan jopa satoja yhtäaikaisia vieraita liikkuvien kojujensa ja keittiöidensä avulla. Kaakinpuu on tunnettu mausteisista, gondorilaisvaikutteisista ruoistaan, kun taas Vihreä Mies tarjoaa perinteisempiä cardolanilaisia aterioita. Kummallakin majatalolla on oikeus tarjoilla rajoituksetta olutta, viiniä ja paloviinaa. Argond on Dol Caladirin parasta viininviljelyaluetta, joten ei ole ihme että kummassakin kievarissa viiniä juodaan jopa enemmän kuin olutta.

Perinneruokia Dol Caladirissa


Sotaväki


Joen Valtiattarella (tai hänen pehtoorillaan Dagobertilla) on viisikymmentä raskaasti panssaroitua ja aseistettua miestä vartioimassa linnaansa ja kaupungin rauhaa. Lisäksi kaupungista voi koota hätätilanteessa 300 nostomiestä upseereineen.Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki